Hele paasweekend uitzonderlijk druk op de weg: 'Neem fris water mee, voor in de file'
Themabeeld file richting kust Foto: gia

Het prachtige lenteweer zal heel wat mensen op de been brengen dit weekend. ‘Er staat uitzonderlijk veel file, zelfs voor een vrijdag’, zegt woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum Peter Bruyninckx.

Klik hier voor de meest actuele verkeersinformatie.

De Brusselse binnenring is vrijdag vanaf iets na 15.00 uur een tijdlang afgesloten geweest in Machelen door een brandend voertuig. 
'Er stond een brandend voertuig op de pechstrook op de lus naar de E19. De brandweerwagen die van de andere kant kwam, stond op de meest rechtse rijstrook van de buitenring, en de brandslangen moesten dus over heel de binnenring worden getrokken om te blussen. Het verkeer moest daardoor stilgelegd worden', aldus Bruyninckx.

Om iets na 15.30 uur waren opnieuw twee rijstroken open. De file bleef wel nog aangroeien, met een file van Wemmel tot Machelen, goed voor een uur vertraging. Op de buitenring was bovendien een kijkfile ontstaan.

Het is vrijdag door het mooie weer en het verlengde paasweekend al heel de dag druk in de regio van Antwerpen en richting kust. Op de E19 van Breda naar de Kennedytunnel is het ook in de namiddag nog filerijden van voorbij Sint-Job, en op de E313 zijn er filegolven van Herentals-West tot aan de Antwerpse ring. En ook op de ring tot aan de Kennedytunnel is het aanschuiven. 'Dat is een typische beweging voor de vakantie-uittocht', zegt Bruyninckx.

Op de E40 naar de kust is het vrijdagnamiddag vooral nog erg druk in de omgeving van Zwijnaarde.

'Hele weekend druk'

‘Er was eigenlijk geen sprake van een ochtendspits vrijdag, maar de files zwollen aan rond 9.30 uur’, zegt Bruyninckx. ‘Om 11 uur stond er al 120 km file op de Vlaamse snelwegen en naar verwachting zal het de hele dag druk blijven.’ Vooral in de regio Antwerpen kleurt de wegenkaart rood.

Bruyninckx voorspelt het hele weekend druk verkeer. ‘Vooral richting kust zal het druk zijn, want als het goed weer is, wil iedereen naar de zee. Hou de verkeersinformatie in de gaten en vertrek heel vroeg, of net na de middag’, raadt Bruyninckx aan. ‘Neem voldoende fris water mee, voor het geval je in een file terechtkomt.’

Extra treinen

Wie geen zin heeft in lange files, kan de trein nemen. De NMBS begint goed voorbereid aan het paasweekend. Er worden dertig extra treinen ingelegd van en naar de kust, laat het persagentschap Belga weten. Bovendien wordt de capaciteit van een aantal reguliere treinen tussen Antwerpen-Centraal en Oostende opgedreven.

Vrijdag rijden twee extra treinen van Leuven naar Oostende. Vanuit Brussel-Zuid vertrekt een extra trein naar Blankenberge. 's Avonds rijden die drie treinen ook terug. De extra trein vanuit Blankenberge rijdt verder tot in Leuven.

Van zaterdag tot en met maandag worden dagelijks acht extra treinen ingelegd. Twee vertrekken uit Luik-Guillemins en één uit Leuven naar Oostende. In Hasselt wordt een extra trein ingelegd naar Blankenberge. Die vier rijden ‘s avonds ook terug.

Tijdens het paasweekend kunnen reizigers gebruikmaken van een weekendbiljet, waarmee ze voor de helft van de prijs naar overal in België kunnen reizen. Dat ticket is geldig van vrijdagavond tot en met maandag.

Druk bij Touring

Met ruim 3.900 oproepen en meer dan 1.600 tussenkomsten mensen was de paasvakantie ook al erg druk bij reisbijstandsorganisatie Touring. 'We hebben de afgelopen vijf jaar nooit zoveel oproepen gekregen', aldus woordvoerder Danny Smagghe.

Touring kreeg tot nu toe 3.928 oproepen, 6 procent meer dan vorig jaar. Het aantal tussenkomsten steeg met 9 procent tot 1.629.
Volgens Touring duidt de drukke paasvakantie erop dat Belgen meer gespreid op vakantie gaan dan vroeger. Tot enkele jaren geleden waren immers de krokusvakantie en de zomervakantie de drukste periodes voor reisbijstand. 'De Belg gaat vaker, maar korter, met vakantie, en vooral met de wagen', aldus Touring. Daardoor waren er meer ongevallen (144) en er werden ook meer voertuigen gerepatrieerd (122).