Een vrouw is omgekomen na rellen in een buitenwijk van de Noord-Ierse stad Derry. De politie spreekt van een ‘terroristisch incident’.

Donderdagavond waren rellen ontstaan in de wijk Creggan, nadat de politie huiszoekingen had uitgevoerd. Het slachtoffer is de journaliste Lyra McKee, melden verschillende collega’s. Ze was aanwezig om verslag uit te brengen over de rellen.

‘Spijtig genoeg kan ik bevestigen dat een 29-jarige vrouw vanavond in Creggan is omgekomen door schoten’, zegt hoofdcommissaris Mark Hamilton. ‘We behandelen dit als een terroristisch incident en we zijn een moordonderzoek gestart.’ De politie zou de dader zoeken bij dissidente Republikeinen. Tijdens de rellen werden ook molotovcocktails gegooid naar politievoertuigen in de wijk van Derry.

‘Ik stond naast de jonge vrouw toen ze viel, naast een Land Rover’, tweette journaliste Leona O’Neill van de krant Belfast Telegraph. ‘Ik heb de ambulance gebeld, maar de politie heeft haar achteraan het voertuig gelegd en naar het ziekenhuis gebracht, waar ze overleden is.’

McKee was geboren in Belfast, blijkt uit informatie van het literair bureau Janklow & Nesbit. Ze schreef veel over het conflict tussen katholieke republikeinen en protestantse unionisten in Noord-Ierland. Op haar Twitter-account had ze donderdag nog een foto geplaatst over de rellen in Derry.

Lokale politici hebben de aanslag al veroordeeld. Michelle O’Neill, ondervoorzitster van Sinn Féin, spreekt van ‘een aanval op de hele gemeenschap en het vredesproces’. DUP-voorzitter Arlene Foster stelt dat geweld op straat nu even fout is als in de jaren zeventig. ‘Niemand wil terug naar die tijd.’