1,8 miljoen aan maaltijdcheques blijft ongebruikt
Foto: pn
Werknemers kregen voor 2,6 miljard euro aan maaltijdcheques in 2018. Het geld van de cheques die niet gebruikt worden, gaat naar de uitgifte­bedrijven.

Vorig jaar werd 0,07 procent van de maaltijdcheques niet gebruikt. Op een totaal bedrag van 2,580 miljard euro komt dat neer op 1,8 miljoen euro aan ongebruikte cheques, blijkt uit cijfers van de vereniging van de uitgevers van maaltijd- en ecocheques (VIA). Liefst 1,78 miljoen werknemers kregen vorig jaar maaltijd­cheques.

Het volume aan ecocheques lag lager dan dat van de maaltijdcheques. In 2018 werden er voor 256 miljoen ecocheques uitgedeeld aan 1,68 miljoen werknemers.

Ecocheques gaan ook iets minder vlot over de toonbank. In tegenstelling tot maaltijdcheques, die alleen nog digitaal bestaan, zijn er ook nog ecocheques op papier. Ongeveer 55 procent van de ecocheques wordt digitaal uitgegeven. Vorig jaar bleef 0,6 procent daarvan ongebruikt, zegt VIA.

De overige 45 procent wordt nog in de papieren versie in omloop gebracht. ‘We hebben nog geen cijfers over welk percentage daarvan ongebruikt blijft’, zegt Olivier Bouquet, voorzitter van VIA. 

Administratieve kosten 

In 2017 lag de afschaffing van de ecocheque op de tafel van de regering. In de plaats zouden werknemers een onbelaste loonsverhoging krijgen. Die regeling moest afrekenen met de administratieve kosten die met het systeem gepaard gaan en met de ongebruikte cheques die in de lade blijven liggen. Maar de Raad van State waarschuwde dat het wetsvoorstel mogelijk het gelijkheids­beginsel zou schenden. De vrees bestond  dat de wet meteen bij het Grondwettelijk Hof zou worden aangevallen. Daardoor kreeg het wetsvoorstel niet genoeg steun meer.

Ecocheques vervallen na twee jaar, maaltijdcheques blijven een jaar lang geldig. Het geld van de cheques die niet gebruikt worden, vloeit terug naar de uitgiftebedrijven.