Verhoogde waakzaamheid bij Antwerpse politie na dreigement over schietpartij op Meir
Themabeeld politie Meir Foto: Photo News

De Antwerpse politie was de hele dag extra waakzaam, nadat een onbekende persoon op Instagram leek te dreigen met wapengeweld op de Meir. Gewapende agenten hielden discreet de wacht in de winkelstraten. ‘Na onderzoek blijkt nu dat er geen sprake is van gevaar voor de stad’, zegt het Antwerpse parket, dat niet wil verduidelijken of een verdachte is opgepakt.

De hele dag patrouilleerden zwaarbewapende agenten in het centrum van Antwerpen, onder meer op de Meir en op de Wapper. De aanleiding was een zeer alarmerende boodschap die woensdagavond, kort voor middernacht, op Instagram was verschenen. Een onbekende postte een foto van een vijftal revolversop een bed.

Via Instagram Stories publiceerde dezelfde persoon kort daarna nog een tweede beeld van een machinegeweer. De foto was te wazig om te kunnen zien of het om een echt wapen ging, of een replica. De boodschap die erbij stond was wel duidelijk: ‘We gaan ze aanpakken’.

Verschillende mensen die de boodschap te zien kregen, interpreteerden dit als een bedreiging. De man of vrouw gaf aan dat hij of zij met dat wapen zou vuren. Hij of zij gaf ook nog een doelwit mee: ‘Locatie : Mr’, wat naar de Antwerpse Meir zou verwijzen.

Geen risico

De veiligheidsdiensten en de lokale politie schoten direct in actie. Het was niet duidelijk of de wapens echt waren, er waren ook geen concrete aanwijzingen dat het dreigement zou worden uitgevoerd. Gewapende politiemensen hielden de hele dag discreet de wacht. De mobiele eenheid was de hele dag met extra ploegen in aangepaste uitrusting aanwezig.

 

 

‘Gevaar is geweken’

Tezelfdertijd zochten andere rechercheurs met man en macht naar de persoon achter de account, om de ware bedoelingen te achterhalen en kwade bedoelingen te vermijden. Om 18 uur werden de veiligheidsmaatregelen afgebouwd.

‘Uit ons onderzoek blijkt dat er geen sprake is van gevaar voor de stad’, zo laat het Antwerpse parket weten. Of de man die het bericht postte is opgepakt, dan wel of gebleken is dat de man geen gewelddadige bedoelingen had, wil het parket niet verduidelijken.

‘Maar er is geen reden meer om ongerust te zijn’, aldus magistrate Caroline Vanderstokker.