Honderden activisten ‘chillen voor het klimaat’ op strand van Oostende
Foto: BELGA

Op het strand van Oostende zijn meer dan tweehonderd mensen bijeengekomen voor een actie van Youth for Climate. Deze keer was er geen mars, maar kwamen de betogers samen op het strand. Met ludieke acties probeerden ze aandacht te vragen voor de klimaatopwarming.

Voor het eerst sinds de start van de betogingen organiseert Youth for Climate geen optocht, maar komen de actievoerders samen op het strand van Oostende. ‘We willen gewoon chillen, babbelen op het strand, omdat het ook wel eens rustig mag gaan, het is al erg druk geweest", zegt Kyra Gantois van Youth for Climate.

De activisten hadden wel borden en spandoeken meegebracht met één duidelijke vraag, een doortastend klimaatbeleid. ‘Op zoek naar een draagvlak? - Onze kinderen, kleinkinderen, acherkleinkinderen en onze moeder, de planeet’, ‘Ik kwam ik zag, ik verdronk’, ‘We blijven zeuren tot er iets gaat gebeuren’, ‘Gezocht: langetermijndenkers voor job in Kamer of regering’ zijn enkele voorbeelden.

Youth For Climateboegbeeld Anuna De Wever was er niet bij. Zij is samen met Greta Thunberg in Rome voor de Italiaanse versie van School Strike 4 Climate. ‘Niet met het vliegtuig, maar met de auto’, benadrukte Gantois. Enkele politici van Groen, voorzitter van de Oostendse gemeenteraad en federaal parlementslid Wouter De Vriendt en milieuschepen in Oostende Silke Beirens waren aanwezig.

Nic Balthazar, initiatiefnemer van twee klimaatacties in 2008 (The big ask) en 2009 (Dance for the Climate), was er donderdag ook bij op het strand van Oostende. ‘Wat nu gebeurt, is ongelooflijk. Niemand had gedacht dat ze het protest vijftien weken zouden volhouden. Het draagvlak is er en het zal er ook zijn in het stemhokje wanneer er een bolletje rood moet worden gekleurd.’

Volgende week donderdag vindt de mars van Youth for Climate in Namen plaats. Daarna is het de bedoeling opnieuw door de Brusselse straten te trekken tot de verkiezingen.