Onderzoeksrapport Mueller eindelijk vrijgegeven: ‘Er was geen samenzwering met de Russen’
Amerikaanse minister Justitie William Barr Foto: AFP

Het onderzoeksrapport van speciale aanklager Robert Mueller, dat 400 pagina’s telt, werd vrijgegeven voor het publiek. De conclusies van het onderzoek zouden hetzelfde blijven als bij de publicatie van de samenvatting: er was geen sprake van een samenzwering met de Russen.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr gaf al een samenvatting van vier pagina’s vrij van het rapport, waarin Trump werd vrijgesproken van samenzwering en er geen beslissing werd genomen over een belemmering van de rechtsgang. Die samenvatting was niet volledig, maar gaf een essentie van het rapport weer. Het volledige rapport is nu voor iedereen vrij beschikbaar.

Conclusies

Volgens Barr blijven de conclusies van het rapport hetzelfde. Rusland heeft op twee manieren geprobeerd zich te bemoeien met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Het Russische bedrijf Internet Research Agency (IRA) heeft desinformatie verspreid en de Russische overheid heeft een hackoperatie opgezet. Telkens was het doel om de Amerikaanse kiezers te desoriënteren, en hun stemgedrag te beïnvloeden.

Maar er is geen bewijs dat Trumps campagne actief met de Russen heeft samengezworen of samengewerkt, hoewel er heel wat contacten geweest zijn. Toch leidde het onderzoek wel tot aanklachten tegen 34 beklaagden, onder wie zes nauwe medewerkers van de Trump-campagne.

Trump wordt echter niet volledig vrijgepleit. Op de vraag of de president het onderzoek belemmerde, geeft Mueller geen definitief antwoord. De president heeft volgens de speciale aanklager geen aantoonbaar misdrijf gepleegd, maar wordt ook niet helemaal vrijgepleit.

 

 

De president reageerde via een video op Twitter waarop hij ‘no collusion’ meermaals herhaalt. Hij postte ook een foto waarop staat ‘Game over’.

 

 

Mueller kreeg zijn opdracht in 2017 en werkte samen met zijn team twee jaar aan het rapport. Zijn opdracht was onderzoek voeren naar eventuele Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, en eventuele banden met het campagneteam van president Donald Trump.