Notre-Dame op drie plaatsen ‘erg kwetsbaar’
Foto: Photo News

Er zijn in de Notre-Damekathedraal nog ‘drie punten van grotere kwetsbaarheid’ waaraan gewerkt wordt. Een grote groep brandweerlieden is ondertussen ontvangen in het Franse presidentieel paleis.

De Franse minister van Cultuur Franck Riester stelt dat het frontaal van het noordelijke dwarsschip, het westelijke frontaal tussen de twee klokkentorens en de zuidelijke klokkentoren dringend aandacht nodig hebben. De werken om instortingen te voorkomen, zijn aan de gang.

Voorts zijn er in de kathedraal drie ‘erg problematische plaatsen’ waar het gewelf is ingestort: de hoofdbeuk, door de instorting van de torenspits, de kruising en de noordelijke dwarsbeuk.

‘Op deze drie plaatsen is het gewelf ingestort en er is een reëel risico dat het elders instort. Om die reden worden vandaag stellingen geplaatst’, zei de minister.

‘Voorbeeldig’

Notre-Dame op drie plaatsen ‘erg kwetsbaar’
Zo’n 300 brandweerlieden waren welkom in het Elysée. Foto: REUTERS

Enkele honderden brandweermensen die het vuur van de Notre-Dame hebben geblust, zijn donderdag ontvangen in het Franse presidentieel paleis. President Emmanuel Macron bedankte de brandweer eerder deze week al tijdens een tv-toespraak voor hun gevaarlijke operatie.

De brandweerlui wachtten in een lange rij voor het paleis in het centrum van Parijs, waarna ze een applaus kregen van omstaanders. ‘Het land en de hele wereld hebben ons in de gaten gehouden, en jullie waren voorbeeldig’, zei Macron.

In totaal waren zo’n 300 mensen uitgenodigd in de feestzaal van het Elysée, waaronder 250 brandweerlieden uit Parijs en andere departementen, politieagenten en leden van het Rode Kruis.