Kleinzoon Albert Frère nu al weg bij Nationale Bank
Foto: BELGA

Cédric Frère (34) zal volgende maand niet meer herbenoemd worden als regent bij de Nationale Bank, meldt het weekblad Knack. ‘Geen beslissing voor een regering in lopende zaken’, klinkt het.

Cédric Frère is de zoon van Gerald en de kleinzoon van wijlen Albert Frère, lange tijd een van de rijkste en meest bekende zakenlui van België. Het nieuws van zijn vertrek lekte uit in Knack en werd aan ons bevestigd door de woordvoerder van minister van Financiën Alexander De Croo.

Regering in lopende zaken

Daar wijst men op het feit dat de regering in lopende zaken zit en dus niet beslist over niet-hoogdringende benoemingen. ‘We gaan ervan uit dat de regentenraad kan blijven functioneren’, verduidelijkt de woordvoerder. ‘Het is aan de volgende regering om over de benoemingen te beslissen.’

Naast Cedric Frère vervalt ook het mandaat van Edwin De Boeck (studiedienst N-VA) en van Robert Verteneuil (ABVV-voorzitter). Ook zij worden dus niet herbenoemd als regent.

Vriendjespolitiek?

De aanstelling van Cédric Frère lokte vorig jaar een storm van kritiek uit. In Vlaamse zakenkringen werd toen gehekeld dat iemand die nog alles moet bewijzen als zakenman en zonder enige economische verdiensten voor het land zomaar in de regentenraad gekatapulteerd werd. Vriendjespolitiek, was daarbij de meest gehoorde aanklacht.

De amper 34-jarige en zeer discrete Cédric is namelijk al de derde generatie Frère die het tot in de regentenraad schopte. Grootvader Albert en vader Gérald gingen hem voor. Die laatste liet zich zelfs ooit ontvallen dat stamvader Albert zo’n mandaat in de Nationale Bank als een familieaangelegenheid beschouwde.

Eén derde vrouwen

De volgende regering zal bij de benoeming van nieuwe regenten ook rekening moeten houden met een wetsvoorstel dat momenteel in het parlement wordt besproken, meldt het persagentschap Belga. Dat bepaalt dat de regentenraad van de Nationale Bank tegen 2020 voor minimum een derde uit vrouwen moet bestaan. De voorzitter zal ook van een ander geslacht moeten zijn dan de gouverneur.

‘Het wetsvoorstel werd al in de Kamercommissie goedgekeurd, maar moet nog naar de plenaire vergadering. Of het ook daar wordt goedgekeurd? Dat is onzeker’, bevestigt de woordvoerder van De Croo aan De Standaard.

De regentenraad kijkt toe op de werking van de Nationale Bank, maar het is om een andere reden zeer interessant om regent te zijn: regenten krijgen financieel-economische informatie sneller en wisselen maandelijks van gedachten met de directie van de Nationale Bank. De ‘place to be’ dus voor de jongste telg uit een succesvolle beleggersfamilie als Frère. Ook al duurt de passage van Cédric bij de Nationale Bank (voorlopig?) maar één jaar.