Uitdager Erdogan uitgeroepen tot burgemeester van Istanbul
Imamoglu werd toegejuicht door aanhangers toen hij het stadhuis verliet Foto: AFP

De Turkse kiescommissie heeft de kandidaat van de oppositie, Ekrem Imamoglu, voorlopig tot winnaar uitgeroepen van de burgemeestersverkiezing in Istanbul. De beslissing over een herhaling van de stembusgang is echter nog in behandeling.

Imamoglu, kandidaat van de grootste oppositiepartij CHP, ontving woensdag volgens de partij weliswaar zijn benoemingscertificaat voor het burgemeestersambt. Maar hij zal zijn mandaat mogelijk weer moeten inleveren indien de Hoge Kiescommissie (YSK) het verzoek van regeringspartij AKP van president Recep Tayyip Erdogan inwilligt en beslist om toch nog nieuwe verkiezingen voor Istanbul uit te schrijven.

De AKP had dinsdag het verzoek tot annulering en een herhaling van de gemeenteraadsverkiezingen van 31 maart voorgelegd aan de YSK. Wanneer de Commissie hierover zal beslissen, is nog steeds onduidelijk.

Imamoglu’s aanhangers vierden zijn benoeming en juichten de nieuwe burgemeester toe bij het verlaten van het stadhuis. Sommigen zwaaiden met Turkse vlaggen en riepen ‘Burgemeester Ekrem’. Op foto’s is Imamoglu te zien met zijn ingelijste certificaat.

Gezichtsverlies voor Erdogan

De verkiezingsoverwinning van de oppositie in Istanboel is een keerpunt. De handelsmetropool werd 25 jaar lang door islamitisch-conservatieve burgemeesters bestuurd. De nederlaag in de stad is dan ook zwaar gezichtsverlies voor Erdogan, die zelf ooit burgemeester van Istanboel was.

Imamoglu won de lokale verkiezing met een marge van ongeveer 24.000 stemmen vóór ex-premier Binali Yildirim. Na het bezwaar van de AKP en een hertelling van de stemmen in verschillende districten was het verschil wel kleiner geworden, maar niet voldoende om de regeringspartij te laten winnen. Het verzoek om een hertelling van alle stemmen in Istanboel had de kiescommissie verworpen.

De AKP en president Recep Tayyip Erdogan zijn van mening dat de stemming in Istanbul onregelmatig is verlopen. AKP-vicevoorzitter Ali Ihsan Yavuz zei dat zijn partij drie koffers met documenten naar de kiescommissie in Ankara heeft gebracht om onregelmatigheden te bewijzen.