Sint-Lievens-Houtem, Herzele en Zottegem ontvangen elk jaar een Belgisch kampioenschap wielrennen tot en met 2024
Foto: BELGA

Tot en met 2024 worden diverse Belgische kampioenschappen wielrennen afgewerkt in de driehoek Sint-Lievens-Houtem, Herzele en Zottegem. Afgetrapt wordt er op 1 mei aan de Markthal van Sint-Lievens-Houtem. Dan staat het BK tijdrijden op het programma voor de categorieën vanaf jongens aspiranten U15 tot en met de beloften bij de vrouwen en mannen. De apotheose volgt in 2024 wanneer het BK bij de mannen en vrouwen elite wordt verreden. Woensdagavond werden de verschillende BK’s toegelicht tijdens een persconferentie in Sint-Lievens-Houtem.

“Het is een vrij uniek concept dat drie gemeenten of steden een samenwerking aangaan om een Belgisch kampioenschap te organiseren”, legde burgemeester Jenne De Potter van de stad Zottegem uit. “Vanaf 1 mei dit jaar tot en met 2024 zal er elk jaar in Sint-Lievens-Houtem, Herzele of Zottegem een nationale titelstrijd in het wielrennen worden georganiseerd. Sint-Lievens-Houtem bijt de spits af met de verschillende BK’s tijdrijden.”

“Hetgeen het ook gemakkelijk maakt, is dat de politiezone dezelfde is en dat de technische diensten in al deze organisaties nauw gaan samenwerken, zodat op logistiek vlak niets aan het toeval kan overgelaten worden”, vervolgde De Potter. “Bovendien is er een enorme dynamiek tussen de drie gemeenten en daarom ook de website www.bkhehozot.be, een verwijzing naar het BK, Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem.”

Vraag is natuurlijk hoe de parcoursen in elkaar zullen gestoken worden. “Voor wat betreft het eerstkomende Belgisch kampioenschap van 1 mei gingen we raad vragen aan Sofie De Vuyst, zopas winnarres van de Brabantse Pijl en koersdirecteur van de titelstrijd”, gaf Lieven Latoir, burgemeester van Sint-Lievens-Houtem, mee. “De start en aankomst van het BK tijdrijden situeert zich aan de Markthal in het centrum van Sint-Lievens-Houtem. Een uitdagende omloop met twee hellende stukken en de befaamde Balie als hindernis op drie kilometer van de finish.”

Wat betreft het BK voor elite van 2024 is Peter Van Petegem koersdirecteur. “De startplaats is nog niet toegewezen, daar is nog alle tijd voor”, besloot De Potter. “Feit is wel dat Zottegem aankomstplaats zal zijn. Wij hebben alvast een meer dan degelijke kennis wat betreft wielerwedstrijden. Er is onze Grote Prijs Stad Zottegem, voorheen verwelkomden we ook nog de Driedaagse De Panne en op 13 juni is onze Egmontstad de locatie voor de finish van de tweede etappe van de Baloise Belgium Tour. Er wacht ons nog veel werk om de BK’s in een definitieve vorm te zetten, maar gaan daar zeker in slagen.”

Programma op 1 mei

10u30: Jongens aspiranten U15

11u25: Dames junioren

11u55: Dames nieuwelingen

12u25: Heren nieuwelingen (2e jaars)

13u00: Heren nieuwelingen (1e jaars)

13u45: Heren junioren (reeks 1)

14u19: Heren junioren (reeks 2)

14u53: Heren junioren (reeks 3)

15u35: Dames beloften

16u15: Heren beloften (reeks 1)

16u50: Heren beloften (reeks 2)

Latere BK’s in Herzele, Zottegem en Sint-Lievens-Houtem

2020: Nieuwelingen 1&2 jaars dames en heren

2021: Junioren dames en heren

2022: Elite z/c en beloften

2023: Individueel tijdrijden elite

2024: Elite

(belga)