Op het Portugese eiland Madeira is woensdag een bus met toeristen gecrasht. Het aantal dodelijke slachtoffers is gestegen tot 29, bericht de Portugese openbare omroep RTP. Alle slachtoffers hebben de Duitse nationaliteit.

De bus raakte rond half zeven lokale tijd (half acht Belgische tijd) van de weg in het kuststadje Caniço, een deelgemeente van Santa Cruz, en belandde meters lager op een huis. Volgens lokale media verloor de chauffeur de controle over het stuur in een bocht.

Er zouden 57 mensen in de bus gezeten hebben: 55 toeristen, een gids en de chauffeur. Lokale media spraken aanvankelijk van minstens negen doden, maar het bleken er al snel veel meer te zijn. Het aantal dodelijke slachtoffers is inmiddels gestegen tot 29. Een van de slachtoffers overleed nog aan zijn verwondingen, bericht de Portugese openbare omroep RTP woensdagavond, op basis van de burgemeester van de gemeente Santa Cruz, Filipe Sousa.

Alle slachtoffers hebben de Duitse nationaliteit. Dat bevestigde de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa. 'Ik druk het verdriet en de solidariteit uit van alle Portugezen op dit tragische moment, en vooral het verdriet voor de naasten van de slachtoffers die, volgens wat mij verteld is, allemaal Duitsers zijn', zei de president aan RTP. De Duitse autoriteiten kunnen dat voorlopig nog niet bevestigen.

'Geen informatie over Belgen'

De chauffeur en de reisgids zouden de crash overleefd hebben. Samen met andere gewonden werden ze overgebracht naar het ziekenhuis van Funchal, de hoofdstad van Madeira, ten westen van Caniço. De regionale regering heeft drie dagen van rouw afgekondigd.

De FOD Buitenlandse Zaken in Brussel heeft momenteel geen informatie over eventuele Belgische betrokkenen. 'De ambassade in Lissabon volgt de ontwikkelingen op', zo zegt een woordvoerder.

Nationale rouw

De regionale regering van Madeira heeft na het ongeval drie dagen van nationale rouw aangekondigd. Die gaan vandaag in.

‘Minstens 29 doden bij crash toeristenbus in Portugal’
Foto: EPA-EFE
‘Minstens 29 doden bij crash toeristenbus in Portugal’
Foto: EPA-EFE