Ere-Gouden Palm voor Franse acteur Alain Delon
Alain Delon op het filmfestival van Cannes in 2013 Foto: EPA-EFE

Het filmfestival van Cannes reikt dit jaar de ere-Gouden Palm uit aan de 83-jarige acteur Alain Delon ‘om zijn fantastische aanwezigheid in de filmwereld te eren’, zo berichten de organisatoren van het filmevenement woensdag. Het festival viert dit jaar de 72ste editie.

‘De voorzitter van het filmfestival van Cannes, Pierre Lescure, is tevreden dat Alain Delon deze prijs aanvaardt’, zegt algemeen afgevaardigde Thierry Fremaux. ‘Delon heeft nochtans geaarzeld, omdat hij niet naar Cannes wou komen, tenzij om de regisseurs te vieren waarmee hij samenwerkte.’

In de jaren zestig werd Delon beroemd over de hele wereld met films als ‘Rocco e i suoi fratelli’ (1960), ‘Plein Soleil’ (1960), ‘Le Samouraï’ (1967), en ‘Il gattopardo’ (1963). Die laatste film won in Cannes de Gouden Palm voor beste film.

Delon speelde in zijn filmcarrière in meer dan tachtig films. In de loop van zijn carrière werkte hij samen met grote regisseurs als Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Michelangelo Antonioni en Jean-Pierre Melville.

De 72ste editie van het filmfestival van Cannes loopt dit jaar van 14 tot 25 mei.