Mathieu van der Poel wint nu ook Brabantse Pijl door van kop af Alaphilippe en co uit het wiel te spurten
Foto: Photo News

De favorieten hebben de Brabantse Pijl kleur gegeven. Een illuster viertal - Wellens, Alaphilippe, Matthews en Van der Poel - reed in de slotronde weg uit het peloton. Het viertal spurtte om de zege en daarin stond geen maat op Mathieu van der Poel. Hij haalde het voor Julian Alaphilippe en Tim Wellens.

LEES MEER. In het spoor van de ploegmaats van Van der Poel: “We moeten eerlijk zijn: wij zijn de aanhangsels van Mathieu”

Klik hier voor onze digitale wielergids

De komst van Julian Alaphilippe, na diens opgave in de Ronde van het Baskenland, naar de Brabantse Pijl gaf de wedstrijd plots heel wat pigment. Want naast de beste ééndagsrenner van het moment stond namelijk ook ene Mathieu van der Poel aan de start. En Alberto Bettiol, winnaar van de Ronde van Vlaanderen. En uiteraard ook Tim Wellens, de winnaar van vorig jaar. En natuurlijk ook Sonny Colbrelli en Michael Matthews, twee toppers voor wie de finish in Overijse geen geheimen kent. Kortom, dit deelnemersveld had alles om er de mooiste Brabantse Pijl van de voorbije jaren van te maken.

Mathieu van der Poel wint nu ook Brabantse Pijl door van kop af Alaphilippe en co uit het wiel te spurten
De vroege vluchters onder leiding van Frederik Backaert. Foto: Photo News

Bij de Brabantse Pijl hoort ook een vroege vlucht. Zeven renners kozen voor de aanval, met daarbij ook vijf landgenoten: Dries De Bondt (Corendon-Circus), Frederik Backaert (Wanty - Groupe Gobert), Arjen Livyns (Roompot-Charles), Ludovic Robeet (Bruxelles-Wallonie) en Edward Planckaert (Vlaanderen - Baloise). Het zevental kreeg een handvol minuten voorsprong maar bij het naderen van de lokale rondes in Overijse verhoogde het peloton het tempo onder impuls van Tim Declercq en kwam het zevental binnen handbereik.

Eerste tegenaanval

Waarna het schaakspel kon beginnen. Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal) en Mikkel Honoré (Deceuninck - Quick Step) probeerden als eersten de brug naar de leiders te slaan maar werden tot de orde geroepen door Mathieu van der Poel himself. Vooraan was Frederik Backaert duidelijk het sterke element en werd de kopgroep stelselmatig uitgedund.

Mathieu van der Poel wint nu ook Brabantse Pijl door van kop af Alaphilippe en co uit het wiel te spurten
Bjorg Lambrecht versnelt. Foto: Photo News

Lotto-Soudal wilde de wedstrijd hard maken in dienst van Tim Wellens. Bjorg Lambrecht was de volgende renner die doortrok. Hij kreeg ex-winnaar Petr Vakoc mee, ook de Zwitser Hirschi en Gianni Vermeersch sloten aan. Maar onder impuls van Bahrein-Merida keerde de voorwacht van het almaar kleiner wordende peloton ook terug.

De selectieve lokale ronde nodigde uit tot koersen zodat op goed dertig kilometer van het einde de laatste vroege vluchters werden opgeraapt. De volgende versnelling kwam er op de IJskelderlaan en was voor rekening van Daryl Impey. De Zuid-Afrikaanse kampioen kreeg meteen een kloof en begon aan de slotronde met een voorsprong van 22 seconden op het peloton waarin Deceuninck - Quick Step de debatten controleerde in dienst van Alaphilippe.

Het was duidelijk wachten op de laatste beklimmingen. Alaphilippe lanceerde zijn offensief in de Hertstraat en kreeg meteen Tim Wellens in zijn wiel. Van der Poel erkende het gevaar en sprong samen met Matthews naar het duo dat intussen al tot bij Impey was geraakt. Vijf leiders, vijf favorieten, vier snelle mannen ook: kan het mooier.

Een eerste versnelling van Wellens kostte Impey de kop, ook bij Matthews kraakte het in alle voegen. Het peloton had evenmin de handdoek gegooid zodat we strijd kregen op alle fronten.

Mathieu van der Poel wint nu ook Brabantse Pijl door van kop af Alaphilippe en co uit het wiel te spurten
Wellens versnelt. Foto: Photo News

Op de IJskelderlaan hield Mathieu van der Poel het tempo strak maar de aanval kwam van Julian Alaphilippe. Van der Poel sloot als eerste aan, voor Wellens en Matthews kostte het meer moeite. Wellens probeerde nog een keer zijn kompanen te verrassen maar kreeg geen meter ruimte. De laatste helling van de dag, de Schavei, leverde niets meer op zodat er gespurt werd met vier. Daarin toonde Mathieu van der Poel zich met overschot de snelste, van kop af. Het zoveelste onwaarschijnlijke nummertje van de Nederlander.

Bekijk hier de volledige rituitslag.