Ook Oostende krijgt nu elektrische deelsteps
In Antwerpen en Brussel maakt de elektrische deelstep al langer deel uit van het straatbeeld Foto: Patrick De Roo

In Oostende zullen vanaf volgende maand minstens 500 elektrische deelsteps rijden. Dat heeft schepen van Mobiliteit Björn Anseeuw (N-VA) woensdagmiddag aangekondigd. ‘We moeten de stad bereikbaar maken voor de Oostendenaars en voor de vele toeristen.’

De elektrische deelstep wordt gezien als een ideaal vervoersmiddel om korte afstanden af te leggen. Schepen Björn Anseeuw maakt er in Brussel naar eigen zeggen ook zelf gebruik van. ‘Het is een ongelooflijk gemakkelijk systeem. Je moet eigenlijk aan niets denken en kan de step overal in de stad achterlaten.’ De steps worden elke nacht opgehaald en opgeladen, zodat ze ‘s ochtends opnieuw door iedereen gebruikt kunnen worden.

Stad Oostende zal meerdere aanbieders toelaten, maar de vergunningen moeten nog toegekend worden. Via de app van een van die aanbieders kan de klant dan de dichtstbijzijnde step vinden. Ook het ontgrendelen en de betaling verlopen volledig via de smartphone. Een rit met een elektrische deelstep kost een euro, met een extra kost van vijftien eurocent per minuut.

In de eerste helft van de maand mei zal gestart worden met het initiatief. Minstens 500 deelsteps zullen in alle wijken van Oostende geplaatst worden. De schepen van Mobiliteit benadrukt dat het dus niet om een proefproject gaat. ‘We gaan er voluit voor en voorzien direct de ganse stad van deelsteps. Op dat vlak zijn we trendsetter in West-Vlaanderen. Deelmobiliteit wordt steeds belangrijker, maar het is ook gewoon leuk om bijvoorbeeld van het station tot in Raversijde over de Zeedijk te rijden’, zegt Anseeuw.