BBC toont klimaatverandering vanuit de lucht
Foto: BBC

Dat het slecht gaat met het klimaat, weten we intussen al. Maar de veranderingen die het klimaat teweegbrengt, zijn ook vanop grote hoogte te zien, zo toont de BBC.

1 Earth from space

BBC 1, 22.00 uur

Als David Attenborough eventjes overstapt naar Netflix, dan gaat de BBC gewoon door zonder hem. In deze nieuwe vierdelige docureeks zien we de Aarde alleen vanuit de lucht, waardoor de veranderingen die het klimaat teweegbrengt nog duidelijker worden.

2 Exit

NPO 2, 23.05

Documentaire van de Noorse Karen Winther, over voormalige extremisten die hun leven vol haat en geweld hebben afgezworen. Winther tapt hier uit een persoonlijk vaatje: als tiener was ze zelf lid van een gewelddadige extreemrechtse organisatie.

3 Cesar Chavez

Caz, 20.40 uur

Mooie biografische film over de Mexicaans-Amerikaanse burgerrechtenactivist César Chávez, die vanaf de vroege jaren 60 tot zijn dood in 1993 opkwam voor het lot van Latijns-Amerikaanse migranten in de VS. De muur van Trump heeft hij gelukkig niet meer moeten meemaken.

4 Van Gils & gasten

Eén, 22 uur

Danira Boukhriss Terkessidis komt vertellen over de nieuwe documentaire van Beyoncé, terwijl Charlotte Adigéry haar tweede ep komt voorstellen. Met Rik Torfs en Zuster Sonja van de Salvatorianen in Hasselt heeft Lieven Van Gils het over de leegloop van kloosters. Is het oké om een waargebeurd verhaal met zo’n gevoelige inhoud te fictionaliseren? Herman Van Goethem, historicus en voormalig directeur van de Dossinkazerne legt uit waarom Takis Würger met zijn boek over Stella Goldschlag, een joodse die tijdens WOII honderden andere joden verraadde, geen grens overschreden heeft.

5 Terzake

Canvas, 20 uur

De gulle giften voor de wederopbouw van de Notre-Dame in Parijs stromen binnen. Professor fiscaal recht Michel Maus laat zijn licht schijnen over de belastingtechnische kant van de zaak. En in hun reeks Breaking europe reizen Rudi Vranckx en Yassine vanavond naar Palermo, waar ze een ontmoeting hebben met de burgemeester van de Italiaanse stad. Ze spreken ook met hem over de breuklijnen die doorheen de Europese Unie lopen.