Ex-president Peru schiet zichzelf neer om te ontsnappen aan corruptieonderzoek
Alan García Foto: AFP

Alan García, voormalig president van Peru, heeft zichzelf woensdag neergeschoten toen de politie op het punt stond hem te arresteren. Naar García loopt een onderzoek in een smeergeldaffaire. Hij overleed woensdagavond in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het incident vond plaats in het huis van García, in de Peruaanse hoofdstad Lima. Toen de politie hem kwam arresteren in zijn woning, zei hij dat hij zijn advocaat wilde bellen en ging hij naar zijn bureau. Daarop was er een schot te horen, waarop de politie zijn bureau binnenstormde. Ze trof Garcia zittend aan met een wond in zijn hoofd.

Het 69-jarige voormalige staatshoofd werd daarna in allerijl overgebracht naar een ziekenhuis. García onderging nog een noodoperatie, maar de familie van de politicus maakte woensdagavond bekend dat hij aan zijn verwondingen was overleden.

'We zijn ontzet door de dood van ex-president Alan García', schrijft het Peruaanse staatshoofd Martín Vizcarra op Twitter. 'Ik betuig mijn medeleven aan zijn familieleden en geliefden'.

Politiek asiel

Een lokaal televisiestation toonde eerder op de dag beelden van aanhangers en familieleden van García die aankwamen bij het ziekenhuis waar hij is opgenomen. Oproeragenten bewaarden er de orde op straat. ‘Laten we bidden dat God hem de nodige kracht geeft’, zei Erasmo Reyna, de advocaat van García, tegen journalisten.

García, decennialang de leider van de ooit erg machtige Apra-partij in Peru, bestuurde het land van 1985 tot 1990 en van 2006 tot 2011. De begenadigde redenaar kwam echter in opspraak in de nasleep van het grote schandaal rond het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht, dat in 2016 toegaf dat het in heel wat Latijns-Amerikaanse landen miljardencontracten had binnengehaald door lokale politici om te kopen. García ontkende steeds elke betrokkenheid.

Vorig jaar had García aan de regering van Uruguay nog om politiek asiel gevraagd, nadat hem in het kader van dat corruptieonderzoek werd verboden om Peru te verlaten. Uruguay verwierp dat verzoek.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.