Van videogames tot ketchup: EU dreigt met 12 miljard aan taksen
Foto: REUTERS

De Europese Commissie dreigt ermee tal van Amerikaanse producten - gaande van helikopters, tot kaas en ketchup - zwaarder te belasten. En dat als vergelding voor illegale subsidies aan vliegtuigbouwer Boeing.

De concurrentiestrijd tussen Airbus en Boeing dreigt het sluimerend Amerikaans-Europees handelsconflict opnieuw te doen opflakkeren. De Europese Commissie heeft zonet een voorlopige lijst bekendgemaakt van Amerikaanse producten die in aanmerking komen voor extra importheffingen.

De lijst bestrijkt een brede waaier aan Amerikaanse producten: gaande van helikopters, fitnessapparaten en videogames tot chocolade, ingevroren vis, wodka, kaas en zelfs ketchup. De producten op de lijst zijn samen goed voor zo’n 20 miljard dollar aan Amerikaanse export naar de Europese Unie. Daarop zou de EU in totaal voor zo’n 12 miljard euro aan extra importheffingen leggen.

Ruzie van 15 jaar

De maatregel - waarover binnen Europa tot 31 mei nog een interne consultatieronde loopt - is een reactie op een gelijkaardige aankondiging door president Trump, die ruim een week geleden eveneens met de spierballen rolde door te dreigen met 11 miljard dollar aan importtaksen op een lijst van Europese producten (DS, 9 april).

Aanleiding is een langlopende ruzie over illegale overheidssubsidies aan hun respectievelijke vliegtuigbouwers - Airbus en Boeing - die al ruim vijftien jaar wordt uitgevochten voor de instanties van de Wereldhandelsorganisatie WHO. Diezelfde Wereldhandelsorganisatie - die in het langlopende conflict beide kanten al eens gelijk heeft gegeven - heeft het laatste woord over de importtaksen. Ze kunnen langs beide kanten slechts ingevoerd worden na groen licht door de bevoegde instanties.

‘Geen opbod’

Maar zover is het nog niet. Zo valt het op dat de Europese Commissaris voor Handel, Cecilia Malmström, op dit moment nog geen olie op het vuur wil gooien. Ze benadrukt dat het niet gaat om represailles. ‘Laten we duidelijk zijn: we willen geen opbod’, staat te lezen in een persbericht.

Op de achtergrond spelen wellicht de komende handelsgesprekken met de VS over een breder handelsakkoord - exclusief landbouwproducten (tot onvrede van de Amerikanen) - waarvoor Malmström begin deze week nog groen licht heeft gekregen van de Europese Commissie.

Herhaaldelijke dreiging

Die handelsgesprekken moeten een einde maken aan de onderhuidse spanningen tussen beide handelsblokken. Die handelsrelaties tussen Brussel en Washington staan namelijk al bijna een jaar onder druk. Eerst door de heffingen die Trump vorig jaar oplegde voor buitenlands staal en aluminium - waarop de EU meteen tegenmaatregelen nam -, vervolgens door de herhaaldelijke dreiging van Trump om indien nodig ook miljardenheffingen op Europese auto’s op te leggen.