Frankrijk gaat een internationale architectuurwedstrijd organiseren om te beslissen of en hoe de toren van de Notre-Dame vervangen zal worden.

President Emmanuel Macron wil dat de Notre-Dame binnen vijf jaar in ere wordt hersteld. Niet alleen het dak moet volledig vernieuwd worden, ook de smalle torenspits, die architect Eugène Viollet-le-Duc in de negentiende eeuw had toegevoegd maar maandagavond instortte door de brand, moet vervangen worden.

Hoe de ‘nieuwe’ Notre-Dame er zal uitzien, zal beslist worden via een internationale architectuurwedstrijd, zo kondigde premier Edouard Philippe woensdag aan.

‘De internationale wedstrijd zal beslissen of de toren heropgebouwd moet worden, en of de toren die ontworpen en gebouwd werd door Viollet-le-Duc op dezelfde manier moet heropgebouwd worden’, aldus de premier na de ministerraad.

Volgens Philippe behoort ook een nieuwe torenspits, aangepast aan de technieken en uitdagingen van onze tijd, tot de mogelijke uitkomsten van de wedstrijd.

President Macron zit om 16 uur in het Elysée een bijeenkomst voor ‘de lancering van de reconstructie van de Notre-Dame’ voor, samen met Philippe en nog een aantal andere kopstukken.

Gisteren deed Kamagurka alvast een eerste voorstel voor de nieuwe Notre-Dame. Bekijk zijn ecologisch verantwoord voorstel in de video hieronder.

Giften

Dankzij de drie rijkste families van Frankrijk is al een half miljard euro ingezameld voor de heropbouw van de beroemde kathedralen. Ook heel wat bedrijven en particulieren willen hun steentje bijdragen (al dan niet voor de gunstige belastingaftrek), waardoor het bedrag van ruim 700 miljoen euro de komende dagen waarschijnlijk nog zal oplopen.

De openbare aanklager van Parijs liet woensdag weten dat politiedeskundigen die de brand in de Notre-Dame onderzoeken de kathedraal nog altijd niet konden betreden.