Sam Bennett wint voor de tweede keer in Turkije, Evenepoel toont zich opnieuw: “Mijn aanval was gepland”
Foto: Photo News

De Ier Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) heeft woensdag zijn tweede opeenvolgende ritzege geboekt in de wielerronde van Turkije (WorldTour).

De obligate vlucht van de dag kwam op naam van zeven renners: Emerson Oronte, Mauricio Moreira, Liam Bertazzo, Ricardo Mestre, Lucas De Rossi, Halil Dogan en onze landgenoot Thimo Wellens. Maximaal gunde het peloton hen 4:30 bonus in een etappe die er op papier één voor punchers was.

Het peloton hield de vluchters dus in het vizier. De etappe kende weinig animo onderweg tot Caleb Ewan, één van de renners die mits een goede dag mocht dromen van een sterke finish op de hellende aankomst, onderuitging. De Australiër van Lotto Soudal had last van zijn hand en kreeg een verband aangemeten, maar zou zijn tocht toch voortzetten. Op 25 km van het eind werden de vluchters opgeraapt.

Het was Lotto Soudal dat samen met Dimension Data, Bora-hansgrohe en Manzana Postobon het tempo daarna hooghield. Met een rotvaart ging het richting de slotklim, 3 km, 3,6 procent, maar met daarin een kleine afdaling en ook stukken tot 9 procent. Zouden de sprinters dat knikje overleven of niet? Mark Cavendish besloot alvast niet af te wachten en stelde zich ten dienste van de ploeg. Hij nestelde zich op kop en joeg het tempo de hoogte in voor de voet van de slotklim. Het peloton ging op een lint, en eens op de klim moest al snel Fabio Jakobsen lossen, dinsdag nog tweede. Wat later haakten ook Alvaro Hodeg en andere snelle jongens af.

 

 

Op 1,9 km versnelde Valerio Conti als eerste, Remco Evenepoel pareerde en bleef even op kop sleuren, ook al waren er geen andere jongens van Deceuninck-Quick Step meer te bespeuren. Hij bleef doortrekken, en toen hij zich even aan de kant zette, viel het stil en waagde Lukas Pöstlberger zijn kans iets voor de vod van de laatste kilometer. De renner van Bora leek het te gaan halen, maar werd alsnog overvleugeld door een uitgedund peloton van twintig renners. In die sprint was het zijn ploegmaat Bennett, die wel over de helling was geraakt, die het haalde, voor Grosschartner, een andere ploegmaat. Bennett verstevigt ook zijn leidersplaats.

Remco Evenepoel: “Mijn aanval was gepland”

Remco Evenepoel probeerde op de korte slothelling op 1,8 kilometer van de finish weg te springen uit het peloton, maar dat lukte niet. “Mijn aanval was gepland”, vertelde de 19-jarige renner van Deceuninck-Quick Step. “Ik ging aan op het steilste stuk en ik zag dat ik een klein gaatje had. Maar blijkbaar waren er meer stukken bergaf dan op het profiel leek en iedereen kwam zo weer aansluiten. Jammer wel. Maar ik kan hier moeilijk komen verkennen.”

Sam Bennett wint voor de tweede keer in Turkije, Evenepoel toont zich opnieuw: “Mijn aanval was gepland”
Foto: Photo News

Komt er nog bij dat Evenepoel in de laatste honderd meters een gaatje moest laten en zo negen seconden. “Ewan liet een gat vallen en ik kreeg het niet meer dicht. Al zaten er bij de eersten geen mannen die er op de lange klim van zaterdag er nog bij zullen zijn.”

De korte, explosieve helling is normaal niet het ding van Evenepoel, maar in Eceabat toonde de 19-jarige renner dat hij ook daar zijn mannetje kan staan. “Positief”, evalueerde hij. “Zeker voor mijn tweede wedstrijd na een break. Ik ben content met wat ik hier heb kunnen doen.”