Familie Pinault ziet af van belastingaftrek voor gulle schenking aan Notre-Dame
François-Henri Pinault en zijn echtgenote, actrice Salma Hayek Foto: AFP

De familie Pinault, die maandagavond bekendmaakte honderd miljoen euro te schenken voor de heropbouw van de Notre-Dame, ziet af van de belastingaftrek waarop ze recht heeft.

De familie Pinault was de eerste gulle schenker, en zou via haar investeringsmaatschappij Artemis 100 miljoen euro deblokkeren voor de heropbouw van de Notre-Dame, zo maakte voorzitter van de familiale holding François-Henri Pinault maandagavond bekend.

Hun voorbeeld werd al snel gevolgd door Bernard Arnault, eigenaar van het luxeconcern LVMH, en de familie Bettencourt (L’Oréal), die elk zelfs 200 miljoen euro beloofden om de beroemde kathedraal in ere te herstellen.

Maar na het applaus volgde kritiek op hun miljoenengiften, omdat de Franse staat toelaat om een meerderheid van de som fiscaal te recupereren. Sinds 2003 kunnen bedrijven die in cultuur investeren, zestig procent van hun uitgaven voor mecenaat van hun belastbaar inkomen aftrekken in Frankrijk.

De jongste uren begonnen politieke verantwoordelijken en leiders van verenigingen zich dan ook te roeren tegen de kosten voor de belastingbetaler van deze belastingaftrek, en tegen de ‘pr-operatie’ van de grote fortuinen.

De familie Pinault stelt nu duidelijk dat ze afziet van de belastingaftrek.

‘De schenking voor Notre-Dame van Parijs zal voor geen enkele belastingaftrek dienen. Voor de familie Pinault is het uitgesloten dat de Franse belastingbetalers deze last zouden moeten dragen’, deelde François-Henri Pinault mee, de voorzitter van de familiale holding en de luxegroep Kering, die onder meer de modemerken Gucci, Balenciaga en Yves Saint Laurent bezit.

Particulieren mogen 75 procent aftrekken

Niet alleen rijke families en bedrijven kunnen overigens genieten van een belastingaftrek bij giften voor de Notre-Dame. De Franse regering gaat een wetsontwerp indienen opdat de fiscale aftrekbaarheid voor giften tot 1.000 euro van particulieren wordt opgetrokken tot 75 procent. Voor de bedragen daarboven zal nog altijd het tarief van 66 procent gelden.

De Franse regering gaat 'vanaf volgende week' werk maken van de aanpassing, verklaarde premier Edouard Philippe.