‘Elke dag verdwijnt een café’
Foto: MHB Marc Herremans

De laatste tien jaar werden er in on land liefst 3.113 cafés gesloten. Dat is bijna één per dag. Vooral Vlaanderen werd getroffen. Hoe komt dat?

Spreken we binnenkort van ‘bier zonder café’ in plaats van ‘een café zonder bier’? Tussen 2008 en 2017 verdwenen er in ons land gemiddeld 6 cafés per week, meldt Het Laatste Nieuws. Waarbij het opvalt dat de kaalslag in Vlaanderen veel sneller gaat dan elders in ons land.

In Vlaanderen verdwenen het voorbije decennium liefst 2.050 cafés, dat is bijna dubbel zoveel als de 1.071 drankgelegenheden die hun deuren moesten sluiten in Wallonië. In Brussel was er dan weer een kleine groei van 83 extra cafés, blijkt uit een analyse van het NSZ op basis van cijfers van de FOD Economie.

Van rookverbod tot sociale media

De ondernemersorganisatie wijt de daling grotendeels aan een aantal maatregelen die zwaar hebben gewogen op de sector, zoals de invoering van het rookverbod en de stijging van de alcoholcontroles. Daarnaast blijft de bierprijs jaar na jaar stijgen.

Het NSZ ziet ook de rol van bepaalde maatschappelijke trends in de daling. Door de digitalisering en de populariteit van sociale media zien mensen het ‘dorpscafé’ steeds minder als een ontmoetingsplek, maar vindt heel wat sociaal contact online plaats. Daarenboven wordt op café gaan steeds meer weggezet als ‘not done’ en ongezond.

Cultureel erfgoed

‘Dat is jammer, want zo verliezen heel wat gemeentes een stuk van hun sociaal weefsel. Op café gaan was vroeger een gewoonte van nagenoeg elke Belg. Nu wordt het weggezet als minderwaardig’, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in een persbericht. Ten onrechte, vindt ze. ‘Cafés en onze daaraan gerelateerde Belgische biercultuur zijn niets minder dan cultureel erfgoed. Dat moet gekoesterd worden, niet verguisd.’