Giften voor heropbouw Notre-Dame blijven binnenstromen
Foto: REUTERS

Nog geen 24 uur na de verwoesting van de Notre-Dame ligt er al 700 miljoen euro op tafel voor de heropbouw van de beroemde kathedraal. En dat bedrag zal vermoedelijk nog fors oplopen.

Brandweermannen waren het vuur in de Notre-Dame nog aan het bestrijden, toen de Fondation du patrimoine maandagavond zijn beslissing meedeelde dat een nationale collecte zou worden gehouden om de heropbouw van de beroemde kathedraal te financieren. De Franse zakenfamilie Pinault zei vrijwel meteen 100 miljoen euro te willen vrijmaken, enkele uren later werd hun voorbeeld gevolgd door aartsrivaal Bernard Arnault, die het bedrag meteen ook verdubbelde, al dan niet om de ander te overtroeven.

Ondertussen blijven de giften binnenlopen. Dinsdagnamiddag maakten de familie Bettencourt en L’Oréal bekend ook 200 miljoen euro te willen doneren. Voorts gaat ook de Franse energiegroep Total 100 miljoen euro doneren. De zakenman Marc Ladreit de Lacharrière (Fimalac), de familie Bouygues en de bank Société Générale schenken elk nog eens 10 miljoen euro. Advertentiegigant JCDecaux gaat 20 miljoen euro bijdragen. Ook Apple-ceo Tim Cook belooft een financiële bijdrage, maar heeft daar nog geen exact bedrag opgeplakt.

Het Parijse stadsbestuur trekt zelfs ook nog eens 50 miljoen euro uit, via een fonds voor het Parijse erfgoed. De Franse regio Ile-de-France zet dan weer 10 miljoen euro opzij voor dringende hulp voor de eerste werken aan de beroemde kathedraal. En ook andere regio’s tasten in de geldbuidel: Auvergne-Rhône-Alpes maakt twee miljoen euro vrij, Occitanie is dan weer bereid 1,5 miljoen euro over te maken.

Nog geen 24 uur na het uitbreken van de verwoestende brand stond de teller al op ruim 700 miljoen euro, en dat bedrag zal de komende dagen waarschijnlijk nog aandikken. De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, had ook al aangekondigd dat ze in de Franse hoofdstad een ‘internationale donorconferentie’ wil houden om fondsen in te zamelen voor de heropbouw van de Notre-Dame.

Fiscaal voordeel

De vrijgevigheid van de bedrijven wordt aangemoedigd door het belastingsysteem in Frankrijk. Een wet uit 2003, die de financiering van cultuur moet aanmoedigen, laat ondernemingen die als mecenas optreden toe om zestig procent van de gift fiscaal te recupereren. Het belastingvoordeel kan over een periode van vijf jaar gespreid worden.

Onder bepaalde voorwaarden is er zelfs een reductie van negentig procent mogelijk bij de aankoop van ‘nationale kunstschatten’ of cultuurgoederen die als ‘groot belang voor het nationaal erfgoed’ gezien worden. Die laatste maatregel kan in principe niet gebruikt worden voor de restauratie van erfgoed. Ook de heropbouw van de Notre-Dame valt daar dus niet onder. Maar sinds maandagavond gaan wel verschillende stemmen op voor een uitbreiding van het fiscaal voordeel.