Terwijl maandagochtend de nieuwste aflevering van Game of thrones wereldwijd met veel enthousiasme werd onthaald, bleek er in China wat minder kijkplezier. Daar kregen de kijkers een gecensureerde versie van liefst zes minuten korter voorgeschoteld.

In China heeft het grote techbedrijf Tencent sinds 2014 de exclusieve streamingrechten verworven voor de populaire fantasy-reeks. Het koos ervoor om de langverwachte eerste aflevering simultaan uit te zenden met de Amerikaanse producent en zender HBO. Terwijl de originele versie 54 minuten duurde, bleek de Chinese variant al na 48 minuten te zijn afgelopen.

Bekocht

Dat Tencent de schaar zou zetten in gewelddadige vechtscènes en seksueel expliciete beelden lag al langer in de lijn der verwachtingen. Ook in de openingsaflevering van vorig seizoen werden fragmenten achtergehouden. Zo kregen kijkers in China niet te zien hoe een grootmeester een lichaam opensneed en Samwell Tarly vroeg om het hart te wegen.

Op Chinese socialemediakanalen ontstond al snel de nodige ophef onder fans die zich bekocht voelden door de gecensureerde versie. Om de volledige aflevering te bekijken, zullen zij zich moeten wenden tot minder legale achterpoortjes. De website van HBO is in China geblokkeerd, nadat de satirische talkshow Last week tonight de spot had gedreven met president Xi Jinping.