Noor veroordeeld tot 14 jaar cel in Rusland voor spionage
De Noor Frode Berg tijdens de rechtszitting van dinsdag in Moskou Foto: EPA-EFE

Het Russische gerecht heeft een gepensioneerde Noor dinsdag veroordeeld tot 14 jaar cel voor spionage. De man werd ervan beschuldigd informatie over de Russische kernonderzeeërs verzameld te hebben. De zaak leidde tot spanningen tussen Rusland en Noorwegen. Het proces vond plaats achter gesloten deuren.

De 63-jarige Frode Berg had gewerkt voor een Noors overheidsagentschap dat moet nagaan of het grensakkoord tussen Noorwegen en Rusland nageleefd wordt. ‘Volgens het onderzoek heeft de Noorse inlichtingendienst geprobeerd geclassificeerde informatie te pakken te krijgen over de Russische onderzeeërs, en was Berg daarbij betrokken’, aldus de advocaat van de Noor voor de uitspraak.

De man werd in december 2017 opgepakt. ‘Hij is 63 en, gezien de leefomstandigheden in de Russische gevangenissen, is dit gewoon levenslang’, aldus de advocaat. Hij verwachtte dat zijn cliënt veroordeeld zou worden tot 14 jaar cel, zoals het parket had gevraagd. Bergs advocaat had de vrijspraak gevraagd.

Berg geeft toe dat hij de Noorse diensten geholpen heeft door verschillende keren op te treden als koerier, maar hij verzekert niet geweten te hebben wat hij vervoerde en ‘niet begrepen te hebben dat het ging om spionagepogingen van de Noren’, zei zijn Noorse advocaat begin april.