De Parijse brandweerlui hebben het vuur dat maandagavond rond 19 uur uitbrak in de Notre-Dame-kerk sinds maandagnacht onder controle, maar de schade is enorm, ook binnenin. Philippe Marsset, vicaris-generaal van het aartsbisdom van Parijs, zegt tegen Le Figaro dat het hele interieur van de kerk is verkoold.

‘De buitenkant staat nog recht, maar binnenin is alles zwart’, zegt Marsset tegen de Franse krant. ‘Het enige dat ik zag, was dat het gouden kruis aan het altaar er nog steeds stond.’

‘De Notre-Dame behoort toe aan de hele wereld’, vervolgde hij, eraan toevoegend dat de brandweer ‘zeker nog twee dagen ter plaatse zal blijven’ om na te blussen.

Op de eerste foto’s van het interieur die na de brand werden gemaakt, is inderdaad te zien dat het vuur ook binnenin lelijk heeft huisgehouden. Ook de torenspits en het dakwerk zijn volledig verloren. De structuur van de kerk en de belangrijkste kunstwerken bleven wel bewaard. De wederopbouw zal wellicht tientallen jaren duren en vele honderden miljoenen kosten.