De brand in de Notre-Dame maakt in heel Frankrijk en daarbuiten veel emoties los. De Franse president Emmanuel Macron spreekt van ‘een deel van ons’ dat in vlammen opgaat, en ook het Vaticaan toont zich solidair.

'Het ergste is vermeden, ook al is de strijd nog niet helemaal gewonnen', zei de Franse president Emmanuel Macron maandagavond. Hij uitte zijn erkenning voor de zowat 500 brandweermensen die de vlammen sinds 18.50 uur onder controle proberen te krijgen en prees hun moed.

'We zullen, allen samen, deze kathedraal heropbouwen', verzekerde de president ter plaatse aan de verzamelde pers, 'want dat is wat de Fransen verwachten, want dat is wat onze geschiedenis verdient'. 'De Notre-Dame is onze geschiedenis, onze literatuur, onze verbeelding, de plek waar we al onze grootse momenten hebben beleefd', aldus nog Macron, die onder andere werd vergezeld door premier Edouard Philippe en burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo.

Macron zou maandag eigenlijk om 20.00 uur een toespraak houden over de nationale dialoog, maar die werd door de brand uitgesteld.

Op Twitter gaf de president eerder al een eerste emotionele reactie. ‘De Notre-Dame van Parijs is ten prooi gevallen aan de vlammen. Dit beroert de gevoelens van heel het land. Mijn gedachten zijn bij alle katholieken en alle Fransen. Zoals al mijn landgenoten ben ik triest om dit deel van ons te zien branden’, aldus Macron op Twitter.

Ook Marine Le Pen, bij de presidentsverkiezingen de laatste tegenstrever van Macron, treurt om de brand. Zij prijst de brandweerlieden die de brand in 'deze parel van ons erfgoed en onze cultuur'  proberen te blussen.

De kathedraal is al sinds 1991 Unesco-werelderfgoed. Audrey Azouley, directeur-generaal van Unesco, belooft alvast dat de organisatie Frankrijk wil bijstaan bij de heropbouw van het gebouw. 

100 miljoen

De investeringsmaatschappij Artemis van de Franse familie Pinault, de eigenaars van luxemerken als Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga en Alexander McQueen, gaat 100 miljoen euro vrijmaken voor de heropbouw van de Notre-Dame. Dat heeft de Franse zakenman François-Henri Pinault aangekondigd.

Het Vaticaan noemt de kathedraal een symbool voor het christendom, in Frankrijk en de hele wereld. 'We voelen ons verbonden met de Franse katholieken, en de inwoners van Parijs. We bidden voor alle brandweerlieden', aldus een woordvoerder. 

'Symbool voor cultuur'

Ook van de regeringsleiders komen al reacties vol medeleven voor de Fransen. Zo wijst onze premier Charles Michel op de historische waarde van het gebouw, zowel voor de Fransen als heel Europa. 

De woordvoerder van de Duitse kanselier Angela Merkel merkt op dat de beelden pijn doen. 'De Notre-Dame is een symbool voor Frankrijk en onze Europese cultuur. We zijn in gedachten bij onze Franse vrienden.' Europees president Donald Tusk deelt die gedachte. 'De Notre-Dame van Parijs is de Notre-Dame van heel Europa.'

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump tweette al kort na het uitbreken van de brand over de ramp. Hij riep op om 'snel te reageren' en opperde de mogelijkheid om de brand te blussen met vliegtuigen. Het inzetten van blusvliegtuigen werd echter uitgesloten door de brandweer van Parijs, omdat dit de integrale structuur van het gebouw kan doen instorten.