Dior haalt jurken Grace Kelly vanonder het stof
Grace Kelly in 1954 Foto: Reporters / MPTV

Het Franse modehuis Dior zet dit voorjaar zijn band met prinses Grace van Monaco in de kijker, door ruim tachtig van haar jurken aan het publiek te tonen.

Lang voor Meghan Markle met haar Britse prins trouwde, was er al eens een Amerikaanse actrice die de filmset inruilde voor een paleis. Na haar huwelijk met Rainier van Monaco in 1955 liet Grace Kelly zich vaak kleden door het Franse modehuis Dior. Een groot deel van die jurken wordt straks tentoongesteld in Granville, waar het geboortehuis van Christian Dior werd getransformeerd tot museum.

De tentoonstelling ‘Grace de Monaco, princesse en Dior’ zal meer dan 85 jurken aan het publiek laten zien. Veel baljurken (waaronder het exemplaar dat de Rear window-actrice droeg op haar verlovingsfeest in het Waldorf Astoria in New York, alsook de jurk waarin ze te bewonderen is op haar eerste koninklijke portret als prinses van Monaco), maar ook eenvoudige mantelpakjes en alledaagse jurken.

De tentoonstelling, die loopt van 27 april tot en met 17 november, werd gecureerd door modehistorica Florence Müller. Zij kreeg toegang tot het archief van het paleis van Monaco, waar nog honderden jurken van de prinses worden bewaard sinds haar dood in 1982. Ongeveer een derde daarvan waren getekend door Dior-ontwerper Marc Bohan, met wie de prinses een hechte vriendschap had opgebouwd.

Brieven, accessoires en enkele films maken de tentoonstelling compleet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig