Test Aankoop veroordeelt nieuwe Ryanair-toeslag voor baby's
Foto: BELGAIMAGE

Wie bij Ryanair een kind van minder dan 24 maanden op de schoot wil meenemen, moet sinds kort 25 euro betalen. En dat is bovendien nergens duidelijk aangegeven op de website.

En ja, daar is Ryanair alweer met een nieuwe toeslag. Althans, dat is wat consumentenorganisatie Test Aankoop recent heeft vastgesteld. Tal van klanten die onlangs een vlucht boekten met een kind van minder dan twee jaar, moesten 25 euro betalen per vlucht om hun baby bij zich op de schoot te houden.

Honderden klachten

Illegaal is zo’n toeslag niet. Maar onrechtvaardig, en vooral ondoorzichtig, is die nieuwe taks volgens Test Aankoop wél. Het lijkt er namelijk op dat de Ierse lagekostenmaatschappij niet of op zijn minst (bewust?) slecht heeft gecommuniceerd om dit nieuw supplement aan te kondigen.

Het is volgens Test Aankoop dan ook eerder ‘bij toeval’ dat de consumentenorganisatie dit heeft opgemerkt. Van de honderden klachten en vragen die het contactcenter dagelijks ontvangt, was er namelijk ook een opmerkzame consument die Test-Aankoop hierop wees en zich hierover terecht vragen stelde.

Ontransparant

Bovendien is de informatie over de nieuwe toeslag op de site van Ryanair heel warrig en ontransparant. Wanneer bijvoorbeeld het aantal passagiers wordt opgegeven en er wordt aangegeven dat er een kind jonger dan 24 maanden zal meereizen, vermeldt een pop-up dat ‘elke eventuele subsidie voor de babyboeking wordt toegewezen aan de eerste volwassen passagier van de boeking’.

Bizar, vindt Test Aankoop. Een forfait van 25 euro is echter een vast, voorspelbaar en geen eventueel bedrag. Als het verplicht is, moet het volgens de consumentenorganisatie van in het begin worden vermeld. De rest van het proces is al niet veel duidelijker. Op geen enkel moment geeft de site aan dat het reizen met een jong kind 25 euro zal kosten.

In strijd met Europese regels?

Het is pas nadat de vluchten van de volwassenen zijn geselecteerd, dat het totale bedrag inclusief de babykosten wordt weergegeven. Dit supplement kan bovendien gemakkelijk over het hoofd worden gezien als men er niet aan denkt te klikken op het kleine pijltje naast het totale bedrag, dat details van de prijs geeft.

Test Aankoop is van mening dat deze praktijk in strijd is met artikel 23 van de Europese verordening inzake gemeenschappelijke regels voor de exploitatie van luchtdiensten in de Gemeenschap. De consumentenorganisatie heeft Ryanair dan ook opgeroepen deze praktijken te wijzigen.

Moeilijk te vergelijken

Test Aankoop betreurt deze praktijken, die het volgens de consumentenorganisatie moeilijk maken om vliegtickets te vergelijken. Naarmate het boekingsproces vordert, worden er allerlei onduidelijke supplementen toegevoegd. Het uiteindelijke bedrag is vaak een stuk hoger dan het oorspronkelijke bedrag dat in eerste instantie de consument moet aantrekken. Test Aankoop raadt dan ook iedereen aan om de tijd te nemen om grondig te vergelijken om onaangename verrassingen te vermijden.