Deel van Noordstation wordt ’s avonds hermetisch afgesloten
Foto: Kristof Vadino

Nadat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en De Lijn vorige week beslist hebben om zo snel mogelijk een voorlopig busstation buiten het Brusselse Noordstation te maken, zijn er maatregelen genomen die de veiligheid in het station moeten verbeteren. Een deel van het gebouw wordt ’s avonds hermetisch afgesloten.

Links van de inkomhal, waar het eerste Kentucky Fried Chicken-restaurant van ons land komt, worden ’s avonds de twee glazen wanden afgesloten. Zo kunnen transmigranten, die voor veel overlast zorgen in het CCN-gebouw, er niet meer rondhangen of slapen. Ook de trap die van daar naar de -1 gaat, waar de bussen stoppen, is zo niet meer toegankelijk.

De veiligheidsdienst van het station zal de glazen deuren en een ijzeren hek ’s avonds afsluiten. De politie is gevraagd om een oogje in het zeil te houden.

Problematisch

De toestand in en rond het Noordstation blijft problematisch. Afgelopen weekend zijn er weer vechtpartijen geweest onder transmigranten. Busreizigers en chauffeurs van De Lijn voelen er zich al lang niet meer veilig. Bovendien is het er vuil en stinkt het er naar urine.

Omdat er maar geen oplossing komt en de vakbonden bij De Lijn een stakingsaanzegging hadden ingediend, is nu beslist dat de lijnbussen zo snel mogelijk een alternatief eind- en vertrekstation krijgen buiten op het Noordplein.