Duizenden klimaatbetogers op straat in Londen
Foto: AFP

In Londen zijn duizenden mensen op straat gekomen om een ‘klimaatrebellie’ op poten te zetten. Ze blokkeren straten om aandacht te vragen voor de klimaatopwarming.

Waterloo Bridge veranderde maandag in een park, toen betogers bomen en bloemen meebrachten naar het protest. Ook op andere plekken in Londen werd aandacht gevraagd voor de klimaatproblematiek. Er wordt verwacht dat het verkeer rond Marble Arch, Oxford Circus, Parliament Square en Piccadilly Circus een week verstoord kan zijn. ‘We willen mensen niet storen, maar door de passiviteit van het beleid de afgelopen dertig jaar kunnen we niet anders’, zegt een woordvoerder van Extinction Rebellion. ‘Overheden kijken alleen maar naar de interesses van de economische elites op korte termijn, dus om de aandacht te trekken moeten we inzetten op die economie.’

De manifestaties zijn onderdeel van een wereldwijde actie van de Britse klimaatgroep Extinction Rebellion, die in 80 steden verspreid over 33 landen betogingen heeft gepland. Die eist onmiddellijke actie en wil dat de uitstoot van CO2-emissie daalt naar 0 in 2025. De organisatie raadt de betogers aan om vredevol te protesteren en respect te hebben voor omstaanders en het milieu.