Julian Assange zou geprobeerd hebben om de ambassade van Ecuador in Londen om te vormen tot een ‘spionagecentrum’. Dat beweert althans de Ecuadoraanse president Lenín Moreno in een interview met The Guardian. In het Spaanse El Pais getuigden afgelopen weekend dan weer voormalige bewakingsagenten van Assange over zijn excentrieke kantjes.

Het Ecuadoraanse staatshoofd Lenín Moreno, die in 2017 aan de macht kwam, betreurt in het interview in de Britse krant The Guardian dat de vorige regering van Ecuador aan Assange de middelen gegeven zou hebben ‘zich te mengen in de aangelegenheden van andere staten’.

‘We konden niet toelaten dat ons huis, onze ambassade die zijn deuren heeft opengezet, een spionagecentrum zou worden’, zegt Moreno tegen het dagblad. ‘Iemand die zich schuldig maakt aan spionage, schendt de asielvoorwaarden.’ Moreno beweert in de krant ook dat de beslissing om het asiel van Assange in te trekken niet arbitrair gebeurde, ‘maar gesteund wordt door het internationaal recht’.

De advocate van Assange, Jennifer Robinson, had het zondagvoormiddag tegen de Britse televisiezender Sky News over schandalige beschuldigingen. Assange zou volgens haar verder bereid zijn om mee te werken met de Zweedse autoriteiten als die zijn uitlevering zouden vragen, maar blijft zich prioritair verzetten tegen een uitlevering aan de Verenigde Staten. In Zweden moet Assange zich verantwoorden in een verkrachtingszaak.

‘Assange probeerde spionagecentrum op te richten in ambassade Ecuador’
Aanhangers van Assange protesteerden eerder al tegen zijn arrestatie Foto: EPA-EFE

Loodgieter overgevlogen

In de Spaanse krant El Pais doen enkele voormalige bewakers van Assange dan weer een boekje open over de excentrieke kantjes van de oprichter van WikiLeaks. Zo werd volgens hen in 2016 een loodgieter uit Spanje overgevlogen om Assanges toilet te herstellen. Kostprijs: omgerekend 4.000 euro. Er werd namelijk gevreesd dat een plaatselijke loodgieter mogelijk afluisterapparatuur zou installeren, beweren de Spaanse veiligheidsmedewerkers in de krant.

Ze verwijzen in het interview naar Assange als ‘El Juli’ (‘de gast’) die graag veel beroemdheden ontving. Onder meer Lady Gaga, Yoko Ono en haar zoon Sean Lennon of modeontwerpster Vivienne Westwood kwamen bij hem langs.

Skateboarden door de gang

De ex-medewerkers zeggen verder tegen El Pais dat Assange tv-interviews gaf in zijn onderbroek. Alleen zijn bovenlichaam, dat in beeld kwam, was dan deftig aangekleed. De wc doorspoelen was niet aan Assange besteed en hij werkte het ambassadepersoneel op de heupen door in een kleine kamer op een elektrische plaat te koken. Assange doodde verder zijn tijd door te skateboarden of te voetballen in de hal van het ambassadegebouw.

‘Assange probeerde spionagecentrum op te richten in ambassade Ecuador’
President Lenín Moreno van Ecuador Foto: AFP

De diensten van het in de Spaanse stad Cádiz gevestigde beveiligingsbedrijf werden beëindigd in 2017, nadat de linkse president van Ecuador, Rafael Correa, werd opgevolgd door de gematigde president Lenín Moreno. Correa, die tegenwoordig met zijn Belgische vrouw in ons land woont, noemde Moreno kort na de arrestatie van Assange een verrader en een corrupte man.

Wikileaks

Assange werd donderdag gearresteerd in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij verschuilde zich er al zeven jaar om te ontsnappen aan een Brits aanhoudingsbevel. Assange wordt beschuldigd van verkrachting en aanranding in Zweden, feiten die hij altijd heeft ontkend.

Ook loopt er een uitleveringsverzoek uit de VS, die hem ervan beschuldigen de gewezen inlichtingenofficier en klokkenluider Chelsea Manning geholpen te hebben met het openbaren van staatsgeheimen. Dankzij Manning werd onder meer bekend hoe Amerikaanse soldaten vanuit een helikopter Iraakse burgers en journalisten hadden doodgeschoten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in