Naomi Campbell: 'Jarenlang moeten vechten om hetzelfde loon te krijgen als blank model'
Foto: REUTERS
Hoewel we vandaag meer kleur zien op de catwalk, moeten zwarte modellen nog steeds strijden voor hun plek. Dat heeft ook het Britse topmodel Naomi Campbell nog maar eens ondervonden.

Naomi Campbell was een van de gastsprekers op het Condé Nast International Luxury Conference (CNILux) in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad, waar ze een pleidooi hield voor de Afrikaanse mode-industrie. Volgens het 48-jarige topmodel ligt daar de sleutel om de modewereld echt diverser te maken.

Campbell werd in de jaren negentig gebombardeerd tot supermodel, maar ze was lange tijd een van de weinige niet-blanke modellen op de catwalk. 'Ik heb jarenlang moeten vechten om hetzelfde loon betaald te krijgen als blanke modellen die dezelfde job deden', zegt ze.

En hadden haar supermodellen-collega's Linda Evangelista en Christy Turlington hun eigen carrières niet geriskeerd door aan te dringen bij ontwerpers 'die er zelf nog niet aan hadden gedacht om een gekleurd model te gebruiken', zou Campbell nooit in zoveel shows zijn gecast, vertelt ze nog.

Werk aan de winkel

Er is de voorbije decennia wel wat veranderd in de modewereld: bij de voorbije modeweken in Milaan, Parijs, Londen en New York had bijna 39 procent van de modellen op de catwalk een donkere huidskleur. Maar volgens Campbell is er nog steeds heel wat werk aan de winkel. 'Ik maak deel uit van een grote reclamecampagne, maar die zal in een specifiek land niet worden getoond, simpelweg omdat ik zwart ben. Dat was echt een realitycheck voor mij.'

Campbell gelooft in het beter uitspelen van Afrikaans talent om het sluimerende racisme in de modewereld weg te werken. Zowel modellen als ontwerpers moeten volgens haar beter vertegenwoordigd worden opdat ze een breder publiek kunnen bereiken.

'Ik maak me sterk dat dit jaar een Afrikaanse ontwerper met de LVMH-modeprijs gaat lopen', zegt een optimistische Campbell. 'Waarom zou je een blanke ontwerper die Afrikaanse patronen gebruikt in de bloemetjes zetten, als een Afrikaanse ontwerper het nog beter kan?'