De eerste aflevering van 'Game of thrones': politieke spelletjes en flirten boven de smidse
Foto: HBO

De eerste aflevering van het laatste seizoen van Game of thrones moest duidelijk een paar puntjes op de i zetten. Wie haat wie, en waarom? En waarom is die ene persoon blij dat die andere nog leeft? Het draait allemaal om de menselijke en politieke relaties tussen de personages, met als hoofdlocatie Winterfell. Opgelet voor spoilers voor wie nog wil kijken.

Het is als trouwe fan een blij weerzien met Game of thrones. Voor veel van de personages is het een blij weerzien met elkaar, al zijn er ook uitzonderingen. Het water tussen Arya en Sandor Clegane, The Hound, blijft bijzonder diep. En de wildlingen stellen hun ontmoeting met de Night King ook liever nog een paar afleveringen uit.

1. Jon en Arya

Arya is normaal nergens bang voor. Maar wanneer ze haar broer naar Winterfell ziet rijden, stokt haar stem. De stoet van mensen in Jons kielzog maakt haar zowel blij als kwaad. Gendry, haar vriend uit seizoen één, is erbij in Winterfell. Maar ook The Hound, die ze voor dood achterliet, blijft haar achtervolgen.

 

2. Daenarys en het Noorden

 

Het Noorden reageert koeltjes op de aankomst van de nieuwe koningin Daenerys Targaryan, maar als haar draken opduiken, vindt die haar moed en kracht terug. Ook Sansa verwelkomt Dany koeltjes.

Maar daar is eigenlijk allemaal geen tijd voor. Bran wijst erop dat de muur gevallen is, dat een van haar draken nu een ijsdraak is, en dat het hoog tijd is om een plan te maken. Maar eerst moet er toch nog over semantiek gepraat worden. ‘U vertrok hier als koning van het Noorden, en u komt terug als wat?’, vraagt de 13-jarige Lady Lyanna Mormont aan Jon. Daar zijn ze in het Noorden nog niet volledig uit.

3. Tyrion en Sansa

Als rechterhand van de koningin reisde Tyrion mee met Daenerys, en Sansa werd ondertussen Lady of Winterfell. Het water tussen Tyrion en Sansa is minder diep dan je zou verwachten. Technisch gezien zijn ze nog steeds getrouwd, weet je wel, al werd dat huwelijk nooit geconsumeerd. Ze zijn allebei onder de indruk van elkaars prestaties, in de eerste plaats dat ze nog leven. Sansa heeft een donkere persoonlijkheid ontwikkeld en gelooft Tyrion niet als hij zegt dat de Lannisters het Noorden komen helpen in de strijd tegen de doden. Terecht, blijkt later.

4. Cersei en Euron

Cersei schudt een nieuw plan uit haar mouw. Ze heeft de Golden Company, een leger van huurlingen, betaald om voor haar te vechten, maar is teleurgesteld wanneer er geen olifanten bij zijn. En ze is ook erg wrokkig geworden, want niet alleen Tyrion moet eraan, Bronn moet ook Jamie vermoorden. Dat krijg je dan als je de koningin de rug keert. Tocht mist ze Jamie niet al te hard, want ze heeft alweer iemand gevonden om haar bed te warmen. Euron is zelfs van plan een prins met haar te maken.

5. Jon en Rhaegal

Hij weet nog niet dat hij een Targaryan is, maar mag toch al op de rug van Rhaegal rijden. Het wordt een romantisch uitje voor Jon en Dany, dat ze kussend afsluiten. Iets waar Drogon niet echt mee kan lachen.

 

6. Arya en Gendry

 

Bloeit daar iets moois? Eerst neemt Arya het op voor Gendry tegen The Hound, en dan staan ze wat te flirten boven de smidse. We zien het graag gebeuren. Even afwachten of Gendry het nieuwe wapen dat Arya bij hem bestelde, kan maken. Hopelijk is het op tijd af voor de Night King arriveert, en kan die romance verder bloeien.

7. Jon en Sansa

Sansa heeft niet alleen de politieke spelletjes onder de knie, ze is ook niet blind voor amoureuze ontwikkelingen. De vraag ‘Is Daenerys onze koningin omdat je het Noorden wou beschermen, of omdat je van haar houdt?’ blijft onbeantwoord door Jon. Die twee zijn nooit beste vrienden geweest, maar bloed is dikker dan water, en nu de nood het hoogst is, moeten ze op elkaar vertrouwen. Wat zal er gebeuren wanneer Sansa de waarheid over Jons familiegeschiedenis te weten komt?

9. Sam en Jon

Rechttoe rechtaan klinkt het: ‘Jon, je bent koning van de Seven Kingdoms’. Jon gelooft Sam als hij zegt dat Ned Stark gelogen heeft om hem te beschermen tegen wijlen koning Robert. Maar nu rest de simpele vraag: Jon gaf zijn kroon op om zijn volk te redden, zal Daenerys hetzelfde doen?

10. De wildlingen en de Night King

Game of thrones zou Game of thrones niet zijn als er niet een beetje dood en verderf opduikt. De Night Knight liet een ongemakkelijk bericht achter voor de wildlingen: een dood kind aan de muur, omringd door afgehakte armen en benen. De Night King, de leider van de White Walkers, heeft het Noorden een duidelijke boodschap gegeven met het nodige gevoel voor dramatiek.

11. Jamie en Bran

Zo anoniem mogelijk sloop Jamie naar het noorden, want hij had beloofd aan Jon dat ze samen tegen de doden zouden vechten. Het was de bedoeling dat hij een leger zou meebrengen, maar hij kwam alleen. Niet zijn fout natuurlijk. Het was Cersei, zoals Sansa eerder voorspelde, die het niet zo zag zitten om haar leger naar Winterfell te sturen.

Wat Jamie vergeten was, of simpelweg niet wist, is dat Bran nog leeft. Weet je nog, Bran, die nu alleen nog in zweverige waarheden spreekt, maar ooit een jongetje was dat overal opkroop. Zo ook op de toren waar Jamie en Cersei aan het vozen waren, zodat Jamie Bran eigenhandig van het gebouw duwde. En nu zit Bran voor altijd in een rolstoel. Dat vond hij een hele tijd best erg, maar nu hij de Three-eyed-raven is, weet niemand eigenlijk nog wat Bran erg vindt en wat niet. Jamie schrikt zich dus een hoedje als hij Bran daar ziet zitten, in Winterfell, in zijn rolstoel. Bran kijkt hem recht, en zweverig, aan. Maar Bran keek iedereen deze aflevering zweverig aan. 

 

Het laatste seizoen van Game of thrones wordt bij ons uitgezonden op Play van Telenet.