Zwitserse verzekeraar Baloise koopt Fidea voor 480 miljoen
Foto: PHOTOPRESS.BE

De Zwitserse Baloise Group koopt voor 480 miljoen euro de Belgische verzekeraar Fidea van het Chinese Anbang.

Fidea, dat in ons land onder meer bekend werd door de sponsoring van een veldritploeg, stond te koop omdat de Chinese eigenaar van Anbang in de problemen was gekomen en zijn bedrijf in zijn thuisland onder curatele van Peking werd geplaatst. Daarbij werd Anbang verplicht om een aantal buitenlandse belangen af te stoten.

Peperduur

Met de overname, die vanochtend werd bekendgemaakt in een persbericht, zijn de Zwitsers onder meer de Antwerpse spaarbank Argenta en de Belgische verzekeraar Ageas te snel af. Daarvoor werd op het eerste gezicht wel een dure overnameprijs betaald. De 480 miljoen euro die de Zwitserse groep ophoest, is ruim 110 miljoen meer dan wat de Chinezen vier jaar geleden betaalden voor Fidea en dat werd door ingewijden toen ook al als een peperdure overname beschouwd.

Fidea, dat zijn hoofdkwartier in Antwerpen heeft, telt 370 werknemers die allemaal door Baloise worden overgenomen. De Zwitsers versterken door de overname vooral hun Belgisch marktaandeel in schadeverzekeringen, zoals auto en brand.

Vijf keer groter

Fidea, dat zelf een relatief kleine speler is in België, realiseerde in 2018 een premievolume van 303,3 miljoen euro. Meer dan twee derde van de premies werden opgehaald in de afdeling schadeverzekeringen. Koper Baloise was voor de overname vijf keer groter dan Fidea en realiseerde vorig jaar al een omzet van 1,49 miljard euro.

Baloise Insurance, dat net als Fidea voor zijn producten verkoopt via een uitgebreid net van onafhankelijke makelaars, zal na de overname in totaal bijna 1.600 mensen tewerkstellen in België. Met de overname stijgt het marktaandeel van de Zwitsers naar 8,5 procent voor schadeverzekeringen - waarmee Baloise status quo blijft op de vijfde plaats qua marktaandeel in België - en naar 4,2 procent voor levensverzekeringen.

De overname moet wel nog goedgekeurd worden door de verantwoordelijke toezichthouder en de mededingingsautoriteit en zal vermoedelijk in de tweede helft van 2019 een feit zijn.