In het Olympisch Stadion van Kiev heeft de uitdager van de Oekraïense president Petro Porosjenko verstek gegeven voor het verkiezingsdebat. De populaire komiek Volodimir Zelenski zou pas over vijf dagen in debat willen gaan.

‘Ik wacht hier op u.’ Terwijl hij de woorden spreekt, wandelt Zelenski door de catacomben van het Olympisch Stadion in Kiev om vervolgens druk gesticulerend de grasmat op te wandelen. Goed voor tienduizenden views op YouTube.

Vorige week lanceerde Zelenski, komiek van beroep en kandidaat-president, dit filmpje waarin hij huidig president Petro Porosjenko uitdaagt voor een debat in het Olympisch Stadion. Met een paar voorwaarden: er moest publiek aanwezig zijn, alle tv-kanalen moesten het uitzenden en vooraf moest er een drugs- en alcoholtest afgenomen worden.

Porosjenko accepteerde de uitnodiging, maar waarschuwde tegelijkertijd dat hij er geen show van wilde maken. Hij had eerder al wel op een debat aangedrongen. Vorige week vond de drugs- en alcoholtest plaats.

Vandaag was het dan zo ver, weliswaar in een zaal naast het stadion. Maar alleen Porosjenko kwam opdagen, zo stelde het persagentschap AFP vast. Zelenski stuurde zijn kat. Hij vond 14 april geen geschikte datum. Volgens hem moet het debat op 19 april doorgaan.

Porosjenko vond er niets beter op dan driekwartier lang te wachten op zijn rivaal. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om vragen van journalisten te beantwoorden en zijn opponent aan te vallen, meldt de BBC. Daarna maakte hij er nog een campagnebijeenkomst van.

‘Als hij zich weer verbergt voor de mensen, dan is hij bang’, verklaarde Porosjenko over Zelenski. ‘We zullen hem opnieuw uitnodigen. We zullen hem elke dag uitnodigen, voor elke liveshow in het hele land om te laten zien wie ze kunnen verkiezen voor de komende vijf jaar.’

Volgens het management van het stadion is er nog een boeking voor 19 april om een debat te organiseren. Vraag is of Zelenski dan wel komt opdagen en of Porosjenko hem op het podium zal vergezellen. Twee dagen later, op 21 april, vindt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats.

Zelenski is de grote favoriet. In de eerste ronde, een week geleden, haalde bijna een derde van de stemmen, bijna het dubbel van de score van Porosjenko. Ondanks zijn gebrek aan politieke ervaring maakt de 41-jarige komiek handig gebruik van sociale media om zijn populariteit te vergroten.

Zelenski speelde een leraar die plots president werd in de populaire sitcom ‘Dienaar van het volk’ op de Oekraïense televisie.