Vierde monument is een feit: Philippe Gilbert maakt tegenstand af in spannende Parijs-Roubaix
Foto: Photo News

En net op het moment dat België het voorjaar zonder zege leek af te sluiten, is er Philippe Gilbert. De 36-jarige Waal klopte op de Velodrome van Roubaix de Duitser Nils Politt na een beklijvende Parijs-Roubaix. Gilbert rondde hiermee het ploegwerk van Deceuninck - Quick Step eens te meer op schitterende wijze af. In de finale werden Peter Sagan en pechvogel Wout van Aert - materiaalpech in het Bos en gevallen in de achtervolging - vakkundig afgemaakt. Ook Sep Vanmarcke reed een opmerkelijke finale en werd knap vierde.

Het was koud en winderig in het keizerlijke Compiègne toen omstreeks 11 uur 175 renners op pad werden gestuurd voor de 117de editie van Parijs - Roubaix. De laatste kans voor heel wat landgenoten om hun voorjaar op te smukken met een zege. Van Avermaet, Naesen, Van Aert en zeker ook Yves Lampaert. Heel wat Belgen dus met kans op winst maar met zonder uitgesproken favoriet kondigde het wedstrijdverloop zich als heel onvoorspelbaar aan.

Van in de start probeerden heel wat ploegen een mannetje mee te sturen in de klassieke vroege vlucht. De tegenwind zorgde ervoor dat heel wat pogingen voortijdig in de kiem werden gesmoord. Zo reden Mads Pedersen en Marco Marcato een tiental kilometer voor het peloton uit, zonder succes. Even later was een poging van Jürgen Roelandts een zelfde lot beschoren. Het duurde bijna honderd kilometer vooraleer een grote groep - in twee tijden tot stand gekomen - enige voorsprong kreeg. Onder hen acht landgenoten: Yves Lampaert, Bert Van Lerberghe, Michael Van Staeyen, Kris Boeckmans, Frederik Frison, Frederik Backaert, Tim De Clercq en Edward Theuns. Met ook Nils Politt en Matteo Trentin in de uitgebreide kopgroep én de eerste kasseistrook in het vooruitzicht was het duidelijk dat de leiders niet veel voorsprong zouden krijgen.

De eerste kasseistrook in Troisvilles werd door de leiders bereikt met een kleine vijftig seconden voorsprong. Sky en Bora menden het peloton, voorin vielen onder anderen Boeckmans, Van Staeyen en Trentin weg als gevolg van materiaalpech. In het peloton kende vooral Alexander Kristoff pech met twee lekke banden, ook Greipel reed een eerste keer lek. Intussen passeerde de renners het monument ter ere van Michael Goolaerts, vorig jaar overleden tijdens Parijs-Roubaix als gevolg van een hartfalen.

Bos van Wallers

In een rotvaart ging het naar het bos van Wallers. Zonder Iljo Keisse, slachtoffer van een zware valpartij en ook Oliver Naesen had zich laten verrassen door een breuk in het peloton. Maar vooral Alexander Kristoff was het grootste slachtoffer van de eerste schermutselingen richting Bos.

Het peloton was nog voor het opdraaien van het Bos herleid tot een tachtigtal renners. Je wint nooit Parijs-Roubaix voor het Bos van Wallers maar je kan er wel de wedstrijd verliezen, wat nog maar eens bleek. Oliver Naesen en Greg Van Avermaet werden ideaal afgezet, ook Trek was nog goed vertegenwoordigd in de kop van het peloton.

Greg Van Avermaet draaide als eerste de kasseien van het Bos op. Beter kon het niet voor de ex-winnaar van De Helleklassieker. Wout van Aert kende als eerste pech op de meest beruchte strook, vooraan voerde een herboren Stijn Vandenbergh de forcing. De Oost-Vlaming verliet als eerste de kasseien, Wout van Aert moest een grote halve minuut toestaan. Vervelend maar zeker niet hopeloos gezien de omvang van het eerste peloton. Eén kilometerstrook verder was Van Aert al teruggekeerd, weliswaar op de fiets van Pascal Eenkhoorn. Volgende slachtoffer: Tiesj Benoot. De Drongenaar had bijstand nodig maar kon zijn plaats in het eerste peloton behouden. Ook Van Aert besloot zijn reservefiets te nemen en moest opnieuw in de achtervolging. In zijn overmoed om terug te keren schoof Van Aert onderuit. Kon dit nog goed komen?

Vooraan zorgde AG2R ervoor dat het tempo nooit echt stilviel maar toch deed Van Aert wat weinigen nog verwachtten: de Kempenaar keerde op zijn eentje terug in het peloton, zonder steun van zijn twee overgebleven Jumbo-ploegmaats.

Met uitzondering van Van Aert bleven de favorieten voorlopig uit beeld. Iedereen leek zich te verschuilen in de buik van het uitgedunde peloton, wachtend op de volgende beslissende stroken en hopend op een veilige passage op de kasseien. Strook 15 was voor Yves Lampaert de plaats om een eerste keer de neus aan het venster te steken maar veel meer dan wat strovuur was het ook niet. Nils Politt dan maar! De Duitse outsider kreeg Philippe Gilbert mee, Rudiger Selig was de waakhond van BORA hansgrohe. Vooraan geen beeld van Tiesj Benoot. De kopman van Lotto-Soudal was het slachtoffer van één van de talrijke valpartijen die de tocht door de Hel kenmerken: hij reed vol in op de volgwagen van Jumbo-Visma en werd naar het ziekenhuis afgevoerd.

Achter het trio probeerde de ploegmaats van Gilbert de vaart eruit te halen. Gilbert - al winnaar van Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije - blijft dromen van winst in de vijf Monumenten en daar hoort Parijs-Roubaix uiteraard bij. Maar zijn strive for five bleef ook de concurrentie niet onopgemerkt. In het peloton werd gereageerd, ondermeer door… Wout van Aert. Sagan erkende het gevaar, op het wiel gevolgd door Yves Lampaert en Sep Vanmarcke. AG2R miste de slag, Stijn Vandenbergh zette zich nogmaals aan de leiding van het peloton. Sagan en Van Aert draaiden het gashendel open, in het peloton kwam de versnelling van Trek en AG2R. Oorlog op alle fronten, de vijfsterrenstrook van Mons-en-Pévèle lag in het verschiet, Parijs-Roubaix op zijn best. Vooraan moest Politt de rol lossen bij Gilbert, in het eerste achtervolgend groepje zat Yves Lampaert in een zetel. Van Avermaet, Naesen en het duo Degenkolb-Stuyven hadden zich voorlopig laten verrassen.

Mons-en-Pévèle

Gilbert werd gegrepen net voor het opdraaien van de strook van Mons-en-Pévèle, de achtervolgers volgden op een kleine halve minuut. Vooraan werden de Fransen Laporte en Sarreau uit de wielen gereden. Zo kregen we zes leiders met daarbij vier landgenoten en twee renners van Deceuninck - Quick Step. Zou Patrick Lefevere voor de dertiende keer als teammanager zegevieren op de piste van Roubaix?

Van Avermaet probeerde de tegenaanval op gang te brengen maar zijn tegenaanval werd meteen gecounterd door een alerte Zdenek Stybar. Vooraan bleven de zes goed samenwerken waardoor de voorsprong al snel opliep tot een minuut. FdJeux en AG2R - voor Démare en Naesen - probeerden achteraan het tempo hoog te houden.

De numerieke meerderheid was voor Deceuninck - Quick Step maar met Peter Sagan aan boord konden Lampaert en Gilbert het niet op een spurt laten aankomen. De laatste zware strook - het befaamde Carrefour de l’Arbre - was de geknipte plaats om van de Slovaakse titelverdediger af te geraken.

Gilbert probeerde als eerste de numerieke overheid uit te buiten maar hij kreeg Sagan en Politt mee. Plots was het vooraan nog maar één Belg tegen twee buitenlanders. Lampaert sprong achter de rug van Van Aert weg. Vanmarcke reageerde, voor een moegestreden Wout van Aert was het de inspanning te veel.

Carrefour de l’Arbre

Bij het opdraaien van de befaamde Carrefour kwamen Vanmarcke en Lampaert opnieuw vooraan aansluiten. Lampaert nam resoluut de leiding maar het was Gilbert die nog maar eens versnelde. Sagan reageerde, ook Vanmarcke en Politt sloten nog aan, voor Lampaert leek de wedstrijd voorbij. Verrassend genoeg was het Politt die versnelde, opnieuw Gilbert reageerde gevat. Plots leek bij Sagan het licht uit te gaan.

Dit mocht niet meer fout gaan voor Philippe Gilbert. De Waal mocht met de Duitser Politt, slechts één zege tot nu toe, naar de piste in Roubaix rijden. De 25-jarige Duitser van Katusha kwam onderweg al enkele keren in de problemen en spurt doorgaans als een strijkijzer. En Politt was al meer dan tevreden met een podiumplaats aan de zijde van de Duitser die het volle pond bleef geven. Nogmaal, dit kon niet meer fout gaan voor Philippe Gilbert.

Achter het duo werd de handdoek geworpen, zeker toen Sep Vanmarcke nog van fiets moest wisselen. Een uitgeputte Sagan moest zelfs Lampaert laten rijden. De nationaal kampioen kreeg zo vrije baan naar zijn eerste podiumplaats in een topklassieker. De West-Vlaming zette nog eens alles op alles om terug vooraan aan te sluiten

Twijfel? Een spurt na 250 kilometer zorgt altijd voor enige mijmeringen maar dit mocht niet meer fout gaan voor de ex-wereldkampioen. Gilbert hield het hoofd koel en nam in de spurt makkelijk de maat van Politt.