Volksprotest houdt aan in Soedan
Protest in de hoofdstad Khartoem Foto: AFP

Duizenden Soedanezen houden een zitblokkade voor het hoofdkwartier van het leger in Khartoem. Ze willen een snelle overgang naar een civiele regering.

Afgelopen donderdag heeft het leger de 75-jarige Omar al-Bashir afgezet, nadat hij dertig jaar aan de macht was. Maandenlange protesten tegen de dictator gingen daaraan vooraf. Een overgangsregering, geleid door het leger, kondigde aan zijn plaats in te nemen voor de komende twee jaar.

Dat bericht was onvoldoende om de volkswoede volledig te smoren. Vakbond SPA, al van bij de start organisator van het protest, dringt er bij de militaire overgangsregering op aan om ook burgers te betrekken. Bovendien is SPA van oordeel dat er te veel vertrouwelingen van Bashir deel uitmaken van de nieuwe bewindsploeg.

Ook de hervorming van de machtige inlichtingendiensten en de afschaffing van de milities die opereerden onder Bashir, staan bovenaan de prioriteitenlijst. Vandaag bevinden er zich ongeveer vierduizend betogers voor het hoofdkwartier van het leger in Khartoem om die eisen kracht bij te zetten.

Volgens het persagentschap Reuters, dat ter plaatse is, verlopen de protesten momenteel vreedzaam, nadat het eerder deze week tot dodelijke aanvaringen kwam. De sfeer zou zelfs ontspannen zijn. ‘Wij zullen deze revolutie verdedigen tegen een kaping’, wordt opgetekend uit de mond van de 21-jarige student Mouawiya Mubarak.

Voormalig defensieminister Ahmed Awad Ibn Auf kondigde donderdag het vertrek van Bashir aan. Hij nam de leiding van de regering op zich, maar moest een dag later als plaatsmaken omdat hij te dicht bij Bashir stond volgens de betogers. Luitenant-generaal Abdel Fattah Abdelrahman Burhan is nu aan zet.

Tijdens zijn eerste televisietoespraak gisterenavond heeft hij aangekondigd het uitgaansverbod ’s nachts op te heffen en beval hij de vrijlating van alle gevangen die vastzitten onder de noodwetten van Bashir.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in