Finse sociaaldemocraten boeken nipte verkiezingsoverwinning
Partijvoorzitter Antti Rinne van de sociaaldemocraten tijdens een verkiezingsdebat. Foto: REUTERS
In Finland hebben de sociaaldemocraten de parlementsverkiezingen van zondag nipt gewonnen. De partij sleept volgens de voorlopige resultaten 40 van de 200 zitjes in het parlement in de wacht. Het officiële resultaat wordt tegen woensdag vrijgegeven.

Partijvoorzitter Antti Rinne beklemtoont dat de sociaaldemocraten daarmee voor het eerst sinds 1999 opnieuw de sterkste partij van het land zijn. Hij wil tegen eind mei een regering hebben gevormd.

Op de tweede plaats eindigt de nationalistisch-populistische Finnenpartij (voorheen de Ware Finnen) met 39 zetels (17,5 procent), op de voet gevolgd door de conservatieve Nationale coalitiepartij die 38 zetels binnenrijft. De Centrumpartij van huidig premier Juha Sipila eindigt met 31 zitjes pas op de vierde stek.

De opkomst voor de verkiezingen lag rond de 72 procent. De toekomst van de welvaartsstaat, maar ook de opwarming van het klimaat en migratie waren de belangrijkste verkiezingsthema's.

'Grote ontgoocheling'

'Wij zijn de grootste verliezer in deze verkiezingen', reageerde de Finse premier Juha Sipila van de Centrumpartij zondag al. 'Het resultaat is een grote ontgoocheling voor ons. Ik wil de winnaars feliciteren.'

De sociaaldemocraten zijn uiteraard wel tevreden. 'Dit is erg opwindend, maar we moeten wachten op het uiteindelijke resultaat', aldus partijleider Rinne. De voorbije verkiezingen kregen de sociaaldemocraten telkens klappen. Hun laatste grote overwinning dateert al van twintig jaar geleden.

Maar Rinne, een voormalige vakbondsleider, heeft met zijn pleidooi om de welvaart van de Finnen te versterken veel zieltjes gewonnen voor de oppositiepartij. De huidige centrumrechtse meerderheid zag zich genoodzaakt te snoeien in de uitkeringen en de pensioenen te bevriezen, maatregelen die niet voor iedereen even gemakkelijk te verteren vielen en uiteindelijk ook tot de val van de regering hebben geleid. Rinne ziet meer heil in het verhogen van de belastingen.

Migratie

De nationalistisch-populistische Finse Partij halen 39 parlementszitjes binnen. De populistische partij speelde in op bezorgdheden over migratie. Door berichten over vermeende seksuele aanvallen van mannen van vreemde origine groeide dat uit tot een groot verkiezingsthema, merkt de BBC op.

Immigratie beperken en strikte regels voor asiel staan bovenaan de agenda van de partij. De Finse Partij heeft al aangekondigd na de Europese verkiezingen van mei een alliantie aan te gaan met de uiterst-rechtse partijen AfD in Duitsland, het Italiaanse Lega en de Deense Volkspartij.