Noodweer eist levens in VS en Brazilië
Reddingswerkers zoeken naar overlevenden in het puin in Rio Foto: APR

In het zuiden van de Verenigde Staten heeft het noodweer een derde jong slachtoffer geëist. In Rio, Brazilië loopt het dodental op, nadat enkele appartementsgebouwen instortten door stortregens.

Het noodweer in het zuiden van de VS ging gepaard met wervelstormen en hagelbuien. In West Monroe, in de staat Louisiana in de Verenigde Staten, verdronk een 13-jarige tiener in overstromingsgebied. Eerder meldden diverse media al dat in de naburige staat Texas twee kinderen van drie en acht jaar oud het leven lieten nadat een omgewaaide boom op hun voertuig terechtkwam. Ze waren op slag dood. De ouders bleven ongedeerd. Tientallen mensen raakten gewond. De meeste slachtoffers van het noodweer vielen er op de archeologische site van Caddo Mounds, waar een tornado een aanzienlijke ravange aanrichtte.

In het oosten van Texas zorgde het noodweer bovendien voor enorm veel verkeershinder en stroomonderbrekingen. Tal van gebouwen liepen schade op.

Instortingen door stortregens in Rio

De dodentol na de instorting van enkele appartementsgebouwen in Rio de Janeiro is opgelopen tot negen. Er zijn ook nog steeds zo’n vijftien mensen vermist, schrijft de krant Globo op zijn website. De zoekwerkzaamheden worden voortgezet.

De instorting van twee flatgebouwen in de sloppenwijk Muzema, in het westen van de miljoenenstad, dateert van vrijdag, na hevige stortregens in het gebied. Twee aangrenzende gebouwen van elk vier verdiepingen hoog, gingen tegen de grond. Volgens het stadsbestuur ging het om illegale constructies.

De hulpdiensten haalden al negen dode lichamen vanonder het puin. Zo’n tien mensen konden worden gered. De zoekactie wordt nog altijd voortgezet, er nemen zo’n honderd hulpverleners aan deel, met speurhonden en helikopters.

In het gebied heeft het begin deze week hevig geregend. Daarbij was al heel wat schade aangericht en kwamen tien mensen om het leven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in