'Infrastructuur is geen excuus voor onverantwoord rijgedrag'

In het Oost-Vlaamse Zele zijn in de nacht van zaterdag op zondag vier inzittenden van een jeep zwaargewond geraakt toen de wagen uit de bocht ging en twee woningen aan de Lokerenbaan ramde. Een van de woningen werd al voor de derde keer geraakt. 'De baan leent zich tot overdreven snelheid en er dringen zich al langer maatregelen op', zegt burgemeester Hans Knop (CD&V). De bestuurder van de wagen had volgens de lokale politie te veel gedronken.

Het ongeval gebeurde rond 4.30 uur aan de Lokerenbaan. De wagen reed in de richting van Lokeren en ging uit de bocht. Het voertuig raakte een eerste gevel en ramde daarna de tweede woning. Een van de woningen werd al voor de derde keer geraakt in een periode van enkele jaren. Een andere woning is onbewoonbaar verklaard.

De vier inzittenden werden gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar ze verkeerden niet in levensgevaar. Een van de passagiers is zwaargewond.

Volgens de lokale politie had de bestuurder van de wagen te veel gedronken. Zijn rijbewijs is voor vijftien dagen ingetrokken. De Dendermondse afdeling van het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt of onaangepaste snelheid bovenop de alcoholintoxicatie aan de basis lag van het ongeval.

De bewoners klagen de inrichting van de Lokerenbaan op dat punt al langer dan vandaag aan. De maximale snelheid van vijftig kilometer per uur blijkt moeilijk te handhaven. Bovendien ligt er een wel een apart fietspad, maar is dat onvoldoende afgescheiden van de rijbaan.

'De manier waarop men zich gedraagt in het verkeer is de verantwoordelijkheid van de chauffeur', zegt Hans Knop, de CD&V-burgemeester van Zele. 'De infrastructuur is geen excuus voor onverantwoord rijgedrag. Zelfs al is die baan te veel op auto's ingericht.'

Sinds het begin van de legislatuur zoekt het gemeentebestuur oplossingen om de omwonenden, fietsers en voetgangers beter te beschermen. Ook het politiekorps bekijkt een andere aanpak. 'Maar dit vraagt tijd. We willen geen maatregelen nemen waarmee we plots andere problemen creëren.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in