‘Rusland tracht Europese verkiezingen te beïnvloeden’
May en Merkel op de meest recente EU-top Foto: REUTERS

Rusland probeert zich te bemoeien met de Europese verkiezingen die 23 tot 26 mei plaatsvinden. Het Duitse persagentschap DPA kon de rapporten van de Europese inlichtingendiensten daarover inkijken. Moskou ontkent.

Via sociale media als Facebook of staatsmedia zoals RT - Russia Today - doet Rusland pogingen om medestanders of eurokritische partijen te ondersteunen. Vooral jonge mensen zijn de doelgroep. De bedoeling is bijvoorbeeld om twijfel te zaaien over het belang van het Europese Parlement en zo de participatiegraad in de verkiezingen te doen afnemen.

Hooggeplaatste bronnen bij de inlichtingendiensten beklemtonen volgens DPA dat de Russische pogingen tot inmenging tot op heden minder zichtbaar zijn dan bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 of de Franse verkiezingen in mei 2017. In de VS hackten Russen de e-mails van prominente Democraten om de kandidatuur van Hillary Clinton te schaden. In Frankrijk zijn Russische fondsen gebruikt om de extreemrechtse Marine Le Pen te steunen.

De Russische regering wijst de beschuldigingen categoriek van de hand. Rusland wil de Europese verkiezingen niet beïnvloeden, noch zijn er zulke intenties bij andere verkiezingen, reageerde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.