Eindelijk is het zover: het laatste seizoen van Game of thrones start zondagavond. Fans wachten al anderhalf jaar op de ontknoping van de fanatasy-reeks. Hieraan kunnen we ons verwachten.

In Amerika pakt HBO zondagavond uit met de eerste aflevering van seizoen acht, in België kunnen fans gelijktijdig met de lancering in de VS via Telenet Play en Play More kijken. De aflevering zal om 3 uur ’s nachts beschikbaar zijn. Wie zijn geheugen wil opfrissen, kan via Play en Play More seizoen één tot en met zeven nu al herbekijken. Het laatste seizoen zal slechts zes afleveringen tellen, maar die duren allemaal wel een stuk langer. De eerste zal 54 minuten duren, de laatste 80.

De verwachtingen staan hooggespannen, zeker nadat een nota is uitgelekt van de eerste regieassistent aan de crew. Daarin bedankte hij de acteurs, die 55 opeenvolgende nachten gewerkt hebben aan één aflevering.

Zijn de plotwendingen na anderhalf jaar een beetje wazig geworden? Hieronder leest u waar we de hoofdpersonages achterlieten na seizoen zeven, en wat we al weten van seizoen acht.

Jon Snow en Daenerys Targaryen

Op het einde van seizoen zeven werd duidelijk dat Jon Snow en Daenerys Targaryen het niet alleen op zakelijk vlak goed met elkaar kunnen vinden. Later blijkt dat Daenerys eigenlijk de tante is van Jon. Die laatste denkt al heel zijn leven dat hij een bastaard is, maar daar blijkt helemaal niets van aan. Zijn echte naam is Aegon Targaryen, hij is de zoon van Lyanna Stark en Prins Rhaegar Targaryen, en dus rechtmatige troonopvolger voor de Iron Throne. Dat zag Bran in zijn visioen als de ‘Three-Eyed Raven’, en samen met Sam ontdekte hij de volledige waarheid.

Toch lijkt die onthulling niet al te veel roet in het eten te gooien. ‘Er is maar één strijd die er toe doet’, zegt Jon. In de trailer van het achtste seizoen zien we Jon en Daenerys samen ten strijde trekken tegen de White Walkers. Weten ze de details van hun familiegeschiedenis al, of is het gevecht tegen de White Walkers werkelijk de allerhoogste prioriteit?

Met de woorden ‘Winterfell is yours, your grace’, verwelkomt Sansa Stark Daenerys Targaryen als koningin van de Seven kingdoms. De twee overgebleven draken zorgen ook voor extra overtuigingskracht. Zal Sansa haar thuis zomaar overgeven aan Daenerys?

Jamie en Cersei Lannister

Nadat ze allebei een levende dode met eigen ogen hebben gezien, beloven Jamie en Cersei aan Jon en Daenerys dat ze samen zullen vechten tegen de doden. Cersei was nooit echt van plan haar leger noordwaarts te sturen. Voor haar broer en minnaar Jamie blijft een woord een woord, en hij zet de achtervolging op Jon en Daenerys wel in. ‘Ik beloofde voor de levenden te vechten, en zal me daaraan houden’, zegt hij. Cersei blijft, zwanger van zijn kind, achter in King’s Landing. Als we Cersei een beetje kennen, lijkt het onwaarschijnlijk dat ze het verloop van de gevechten stilletjes zal afwachten. Wat haar plannen zijn, is niet duidelijk, maar de vloot van Euron Greyjoy is in elk geval klaar voor een gevecht.

Arya

Na jarenlange omzwervingen geraakt Arya eindelijk terug in Winterfell, maar of haar dat gelukkig maakt valt nog af te wachten. In de trailer zien we haar angstig door de gangen van het kasteel lopen. Er zijn nog geen beelden opgedoken van haar reünie met Jon, maar zeker is wel dat ze samen in Winterfell zijn.

Arya heeft een dolk van Valyriaans staal, waarmee White Walkers gedood kunnen worden. Haar vechtkunsten zullen zeker van pas komen. De trailer toont veel geliefde personages die zich klaarmaken voor de strijd. Grey Worm en Missandei nemen al kussend afscheid, en Brienne, Pod en Jorah staan ook klaar om de Night King te verwelkomen. En aangezien Arya nooit wegloopt van een gevecht, kunnen we verwachten dat ook zij de Night King zal willen verslaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in