Farage stelt nieuwe partij 'Brexit Party' voor
Foto: AFP

Nigel Farage, de vroegere leider van de eurosceptische partij Ukip en voorstander van een harde Brexit, zal bij de volgende Europese verkiezingen opkomen met zijn nieuwe partij, de Brexit Party. De partij bestaat al sinds februari, maar werd vandaag voorgesteld.

De regering-May hoopt nog steeds om voor 22 mei uit de Europese Unie te stappen met een akkoord, zodat ze geen Europese verkiezingen moeten organiseren. De Britse regering neemt wel ‘alle nodige wettelijke stappen’ om de verkiezingen voor te bereiden zodat die kunnen plaatsvinden op 23 mei, in het geval dat er geen tijdig akkoord komt. De nominaties van de kandidaten moeten ten laatste op 24 april binnen zijn, de europscepticus Nigel Farage maakte al bekend dat hij een van die kandidaten zal zijn. Hij komt op voor de Brexit Party.

Die partij werd in februari al opgericht, voor het geval dat een deelname aan de verkiezingen niet te vermijden was. De naam van de partij maakt al meteen het belangrijkste programmapunt duidelijk. Farage, die momenteel nog in het Europees Parlement zetelt, is ontsteld dat Brexit nu al twee keer werd uitgesteld. 'Ik ben vastbesloten om ervoor te zorgen dat de uitslag van het referendum (over de Brexit, red.) wordt bekrachtigd', aldus Farage.  'De snelste manier om de impasse te doorbreken, is om te vertrekken onder de voorwaarden van de vrijhandelsorganisatie', beweert Farage. Lees: een harde brexit zonder akkoord. Volgens het Britse Europarlementslid zal de EU uiteindelijk 'smeken om een tariefvrije overeenkomst' met het Verenigd Koninkrijk.

‘Drie jaar geleden hebben we gestemd om de Europese Unie te verlaten, en er werd ons verteld dat het zou worden toegepast. We werden verraden, maar vanaf vandaag vechten we terug’, zei Farage op BBC Radio.

Op een pro-Brexit-evenement in Coventry waarschuwde Farage zijn tegenstanders dat ze geen ‘mister nice guy’ moeten verwachten. Ook beweert hij duizend Britse pond te hebben ingezet opdat zijn partij straks de meeste stemmen haalt.

Farage stelde alvast een van de andere kandidaten op de lijst voor, Annunziata Rees-Mogg, de zus van brexiteer Jacobs Moss, lid van de Conservatieve Partij. ‘Onze politici moeten luisteren naar wat de mensen hebben gevraagd’, aldus de politica.