Buxusmot weer actief in Vlaanderen
De rupsen van de buxusmot vreten in sneltempo uw tuin kaal

Slecht nieuws voor wie een buxusplant in de tuin heeft staan: de rupsen van de buxusmot zijn opnieuw actief. Tijd om uw planten te controleren en eventueel te behandelen.

Vlaanderen maakte de voorbije jaren al grondig kennis met de buxusmot, een exotische nachtvlinder waarvan de rupsen in geen tijd hele buxushagen ontbladeren. In deze tijd van het jaar zijn de rupsen zich volop aan het ontwikkelen, en voeden ze zich met het bladgroen van de populaire tuinplant. Ze vreten in sneltempo de Vlaamse tuinen kaal.

Wat moet je doen?

Buxuseigenaars wordt aangeraden om de plant regelmatig na te kijken op spinsel dat de blaadjes samenklit: verwijder die zo snel mogelijk, want daar nestelde de rups eitjes. Zie je rupsen zitten, klop ze dan uit de plant en gooi ze in een afgesloten zak bij het restafval.

Maar handmatig rupsen verwijderen, of de struik met een waterstraal behandelen, is niet altijd even efficiënt, zo werd duidelijk bij het platform SOS Buxusmot, een initiatief van de Landelijke Gilden dat nieuwe technieken onderzoekt om de plaag aan te pakken.

Er bestaan ook chemische bestrijdingsmiddelen, maar die worden afgeraden wegens de schade aan het milieu. Dat maakt dat er weinig zowel doeltreffende als milieuvriendelijke mogelijkheden bekend zijn om de buxus te beschermen. Deze zomer worden alternatieve methodes getest, aldus SOS Buxusmot.

‘Er lopen onderzoeken met lavameel, brandnetelgier (een aftreksel van brandnetels) en mengsels van kalk en magnesium die een fysieke barrière voor de rupsen opwerpen’, zegt Marleen Van der Velden van de Landelijke Gilden in Het Belang van Limburg. Een andere onderzochte methode is die van de zuigers, en er lopen ook nog proeven met aaltjes, bacteriën en sluipwespen.

Het beste advies volgens Natuurpunt: de buxusplant vervangen door een andere plant.