Koud weekend, maar bloemenzee Hallerbos klaar voor eerste bezoekers
Hoelang de boshyacinten bloeien is ook afhankelijk van hoeveel licht te krijgen Foto: REUTERS

Het gaat opnieuw vriezen ’s nachts en dat is slecht nieuws voor de bloesems. Maar wie naar het Hallerbos trekt voor het bekende bloementapijt, hoeft niets te vrezen.

Met de gulle zon van de voorbije dagen zou je het niet snel denken, maar ’s nachts duiken de temperaturen op vele plaatsen onder het vriespunt. Terwijl de bomen en planten volop in bloesem staan. De Haspengouwse fruittelers nemen hun voorzorgen om schade te voorkomen, maar wat het paarse bloementapijt in het Hallerbos, dat de voorbije dagen grotendeels tot bloei kwam?

De frêle boshyacinten zijn wel bestand tegen wat koude en vorst. ‘Hyacinten bevriezen niet, dus nachtvorst kan op zich niet kwaad’, kan Patrick Huvenne, regiobeheerder bij Natuur en Bos, geruststellen. Overigens waren er ook de afgelopen twee jaar dagen met nachtvorst in april.

‘De ontwikkeling van de boshyacinten en de tijd dat ze openstaan, worden beïnvloed door temperatuur en het licht. Vorig jaar bijvoorbeeld was de bloeiperiode korter dan het jaar daarvoor, omdat toen de beuken hun bladeren al sneller hadden, en er daardoor minder licht doordrong tot de boshyacinten. Dat spel van licht en donker bepaalt hoelang boshyacinten bloeien eens ze openstaan.’

Het Hallerbos verwacht dit weekend al een pak bezoekers en heeft extra bussen ingelegd, ook al zitten de bloemen bij heel wat hyacinten nog in de knoppen. ‘De witte bosanemonen zijn nu wel op hun mooist’, aldus Huvenne.

De komende weken tot begin mei worden opnieuw tienduizenden bezoekers verwacht voor de jaarlijkse hyacintenzee. Die bezoekers worden nogmaals op het hart gedrukt zeker niet van de paden te wijken. Op plaatsen waar er gestapt wordt of bloemen geplukt worden, komen er later immers geen bloemen meer tevoorschijn.