VRT geeft geen duiding meer bij Michael Jackson
Foto: AP

Na de controverse rond de documentaire Leaving Neverland liet de VRT weten dat ze de muziek van Michael Jackson voortaan zou kaderen en duiden op de radio. Iets meer dan een maand later blijkt die om­kadering (grotendeels) weg.

Woensdag nog vroeg een luisteraar bij Christel Van Dyck op Radio 2 ‘Don’t stop ’til you get enough’ aan. Dat nummer werd gespeeld, zonder meer. En het was niet de eerste keer dat ­muziek van Michael Jackson passeerde zonder duiding. Ook onder meer op Radio 1 gebeurde dat.

‘Die omkadering was steeds een richtlijn, geen dwingende ­regel. De zenders en programmamakers beslissen zelf hoe ze de controverse en de gevoeligheid inschatten. We hebben als omroep nooit uitgesproken stelling genomen, zoals enkele buitenlandse zenders. Sommige presentatoren oordelen dus dat de heat of the moment wat voorbij is. Maar let wel: omzichtigheid blijft aangewezen. Er grappen over maken, bijvoorbeeld, doen we niet’, klinkt het bij VRT.

Ze verwijzen daarbij ook naar hun richtlijn ‘muziek en ethiek’. Daar staat het zo te lezen: ‘Alle relevante muziekstijlen en nummers kunnen aan bod komen. Ook nummers die controversieel zijn. Maar hou altijd rekening met het profiel van je net, de ­eigenheid van je programma, het tijdstip van uitzending en de ­gevoeligheden van je publiek. ­Afhankelijk van de actualiteit en de gevoeligheid bij de publieke opinie vraagt een controversieel nummer of een artiest in opspraak extra duiding.’