Eerste boekenprijs voor Nederlandse non-fictie, met 50.000 euro prijzengeld
Geert Mak richtte zelf een fonds op ter ondersteuning van non-fictie Foto: Patrick Post

De nieuwe boekenprijs heet de ‘BookSpot Literatuurprijs Non-fictie’ en wordt uitgekeerd voor verhalende non-fictie. De partner van de prijs, BookSpot, heeft een prijzengeld van 50.000 euro ter beschikking gesteld.

De ‘Bookspot Literatuurprijs Fictie’ bestaat al, en heette eerder ECI Literatuurprijs en AKO Literatuurprijs. Vorig jaar won Tommy Wieringa die met zijn roman ‘De heilige Rita’. Wieringa kreeg er 50.000 euro voor. Het prijzengeld is dus gelijk voor fictie en non-fictie, wat het belang van de nieuwe prijs moet benadrukken.

‘Verhalende non-fictie is een genre dat in toenemende mate populair is en graag gelezen wordt’, zegt Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs in een persbericht. ‘Het genre wint ook aan maatschappelijke relevantie in deze tijden waarin de betrouwbaarheid van informatie onder druk staat en er een toenemende behoefte is aan duiding, achtergrond en context. En daarbij: een non-fictieprijs bestaat nog niet in het Nederlands taalgebied.’

Geert Mak, auteur van non-fictieliteratuur zoals ‘In Europa’ reageert ook verheugd: ‘Dit is een geweldige oppepper voor de verhalende non-fictie’, zegt hij in het persbericht.