Een op de vier agentes bij federale politie lastiggevallen door collega
Foto: Marc Herremans

Bij de federale politie zegt een op de vier vrouwen dat ze in het voorafgaande halfjaar minstens één keer geconfronteerd werd met grensoverschrijdend gedrag door collega’s. Dat blijkt uit een welzijnsonderzoek, waarover Het Laatste Nieuws vrijdag bericht.

‘Het cijfer ligt veel hoger dan verwacht. Volgens onze preventiedienst komt dit niet overeen met het aantal klachten dat daar binnenloopt. We zijn geschrokken en nemen dit heel au sérieux’, zegt Sarah Frederickx van de federale politie aan Het Laatste Nieuws. Ze juicht toe dat de problematiek nu aan het licht komt dankzij een objectieve enquête. ‘Zo hebben we een beeld van wat echt leeft. Helaas rust er blijkbaar nog altijd een groot taboe op en is er te veel schroom om grensoverschrijdend gedrag te melden.’

De federale politie zegt dat het cijfer duidelijk aantoont dat er sterker ingezet moet worden op het bespreekbaar maken van het onderwerp. ‘Zodat we juiste en concrete maatregelen kunnen treffen, ten opzichte van de slachtoffers én de verdachten’, aldus Frederickx.

Het onderzoek – waaraan 4.846 politiemensen vrijwillig deelnamen – levert nog meer opmerkelijke cijfers op. Zo wil meer dan de helft van de respondenten zijn of haar job bij de politie opgeven.