Deceuninck - Quick Step start met drie kopmannen in Parijs-Roubaix: “Wij hebben nooit gedacht dat we onoverwinnelijk waren”
Foto: BELGA

Deceuninck - Quick-Step heeft donderdag zijn selectie bekendgemaakt voor Parijs-Roubaix. Het team pakt uit met kopmannen Zdenek Stybar, Philippe Gilbert en Yves Lampaert.

LEES OOK.Wout van Aert vindt “kasseien nog slechter dan ik ze me herinner”, Oliver Naesen heeft “geen flanellen benen” voor Parijs-Roubaix

LEES OOK.Parijs-Roubaix 2019: Praktische gids met de kasseistroken, het uurschema, de renners en de historie

Gilbert haalde de finish niet in de Ronde van Vlaanderen, Stybar presteerde onder de verwachtingen met een 36e plaats. Na afloop bleek dat beide tenoren van de formatie van Patrick Lefevere nog niet hersteld waren van ziekte. Die ziektekiemen zijn nu uit het lijf van de kopmannen, dus hoopt de ploeg om zondag opnieuw als een sterk blok voor de dag te komen.

De ploeg behaalde in de Ronde wel nog een tweede plaats met de verrassende Kasper Asgreen. “Mijn rol in het team is niet veranderd”, aldus de jonge Deen op een persmoment van zijn team. “Ik ga niet opeens het kopmanschap opeisen in een ploeg met jongens die al zoveel bewezen hebben. Het was mooi om tweede te worden in de Ronde, maar zondag schik ik me opnieuw in mijn rol als helper. En wie weet valt er dan weer iets uit de bus. Het maakt niet uit, als we maar met de ploeg scoren.”

“We moeten koersen zoals we dat altijd doen”, vindt Yves Lampaert. “Aanvallend, initiatief nemen, de koers niet afwachten, maar zelf maken. Dat is onze sterkte. Neen, wij hebben nooit gedacht dat we onoverwinnelijk waren. We wonnen inderdaad veel tot Gent-Wevelgem en daarna niet meer, maar we werden wel nog tweede met Kasper. We hebben nog altijd veel vertrouwen en moeten zeker niet panikeren. Integendeel, zondag wacht ons een koers die ons enorm goed ligt.”

De selectie: Kasper Asgreen, Tim Declercq, Philippe Gilbert, Iljo Keisse, Yves Lampaert, Florian Sénéchal en Zdenek Stybar.

Deceuninck - Quick Step start met drie kopmannen in Parijs-Roubaix: “Wij hebben nooit gedacht dat we onoverwinnelijk waren”
Foto: BELGA

Gilbert noemt zich geen favoriet

Philippe Gilbert start zondag in zijn derde Parijs-Roubaix. De renner droomt van een overwinning in de Helleklassieker, maar noemt zichzelf geen favoriet. “Neen, helemaal niet. Waarom zou ik favoriet zijn? Ik heb hier nog nooit iets gepresteerd. Ik start met veel goesting, maar favoriet ben ik niet.”

Gilbert zat er iets gelukkiger bij donderdag tijdens een persmoment van zijn team in de hoofdgebouwen van sponsor Quick-Step Floors in Wielsbeke. De ziekte is uit zijn lijf. “En daar ben ik blij om”, zei de Waal. “Vorige week was ik op het persmoment ook nog voorzichtig optimistisch, maar ook realist, maar in de Ronde ging het gewoon niet. Ik was ziek dinsdag en woensdag in Dwars door Vlaanderen, daarna voelde ik me weer beter worden, maar in de nacht van zaterdag op zondag werd ik opnieuw ziek. Toen was het te laat om niet meer deel te nemen. Dus probeerde ik en gelukkig was het lange tijd een vrij compacte wedstrijd en kon ik volgen. Als het had geregend, was ik vroeger gelost. Uiteindelijk moest ik toch opgeven. Dat is jammer en een grote ontgoocheling, maar ik wil er niet te lang bij stilstaan. Je kan er niets aan veranderen. Nu voel ik me beter. De conditie kan niet verdwenen zijn. Uiteindelijk was ik slechts twee dagen echt heel leeg en ziek. Nu ben ik in orde, dus zondag hoop ik goed te presteren.”

Gilbert koerst nog maar zijn derde Roubaix. “Dus ben ik geen favoriet, ik heb hier nog niets bewezen. Waarom zou ik wel favoriet zijn, omwille van mijn naam? Neen, dat zegt niets. Zondag staan er anderen aan de start die al betere resultaten gereden hebben in deze koers. Ik ga alleszins mijn best doen en ik hoop op een goede uitslag. De zege? Uiteraard wil elke renner graag winnen, maar of dat er ook in zit zal zondag duidelijk worden.”

Deceuninck - Quick Step start met drie kopmannen in Parijs-Roubaix: “Wij hebben nooit gedacht dat we onoverwinnelijk waren”
Foto: Photo News

Stybar wil heel graag eerste kassei

Zdenek Stybar reed al zes keer Parijs-Roubaix, slechts één keer eindigde hij niet in de top tien, in 2016 toen hij 110e werd. Twee keer stond hij op het podium: als tweede in 2015 en 2017. “Het zou fijn zijn mocht ik eindelijk eens op dat hoogste schavot staan”, verklaarde de 33-jarige Tsjech donderdag.

Stybar startte als topfavoriet in de Ronde van Vlaanderen, na zeges in de Omloop Het Nieuwsblad en de E3 Harelbeke. Door ziekte speelde hij evenwel geen rol. “Ik deelde de kamer met Phil enkele dagen voor hij ziek werd, wellicht werd ik toen ook aangestoken. Bij mij brak de ziekte later door. Pas donderdag voelde ik me niet zo goed en op de verkenning voelde ik weinig kracht in de benen, maar ik besteedde er niet te veel aandacht aan. Ik hoopte dat ik gewoon een slechte dag had, maar zondag was het nog altijd niet uit de benen. Als ik gewoon in de zetel zat, voelde ik me wel goed, maar die tempoversnellingen in de Ronde lukten niet. Ik had geen kracht in de benen. Dat is jammer, want ik wilde graag mijn goede conditie verzilveren. Gelukkig wacht me zondag een nieuwe kans.”

“Woensdag trainde ik toevallig nog met John Degenkolb (die in Antwerpen verbleef tussen de Ronde en Roubaix en de Helleklassieker). In 2015 werd ik na hem tweede, ik vertelde hem dat ik het zondag graag omgekeerd zie. We moesten er allebei om lachen, maar dat gevoel heerst wel bij mij. Zondag tellen mijn resultaten van de voorbije weken niet, ik wil heel graag die eerste kassei.”