VN-gezant: ‘Kinderen IS-strijders moeten samen met hun moeders kunnen terugkeren’
Het kamp Ain Issa, waar vluchtelingen uit Raqqa worden opgevangen. Tussen de gewone burgers bevinden zich ook gevluchte bruiden en kinderen van IS-strijders. Foto: Goran Tomasevic/rtr

‘Kinderen van ‘foreign fighters’ moeten kunnen terugkeren naar hun land van oorsprong en we moeten proberen moeder en kind bij elkaar te houden’. Dat heeft de speciale VN-gezant voor kinderen in gewapende conflicten, Virginia Gamba, gezegd in Brussel.

Gamba lanceerde in het Europees Parlement een campagne die moet duidelijk maken hoe kinderrechten in gewapende conflicten geschonden worden.

Kindsoldaten zijn volgens Virginia Gamba slachtoffers, maar dat geldt volgens haar zeker ook voor de kinderen van Syriëstrijders die nog steeds in vluchtelingenkampen in Irak en Syrië verblijven. ‘Het is heel triest om duizenden kinderen van IS-strijders in kampen te zien. Geen zorg dragen voor die kinderen is verkeerd’, vindt ze. ‘Zij moeten kunnen terugkeren en opgenomen worden in de maatschappij waar zij of hun ouders vandaan komen en zeker als het om jonge kinderen gaat, moeten hun moeders mee kunnen terugkeren. We moeten altijd proberen om moeder en kind bij elkaar te houden. Natuurlijk, als die moeder een misdaad begaan heeft, moet ze berecht worden, maar daar mag het kind niet de dupe van zijn.’

Er zijn zes ernstige schendingen van kinderrechten, waar de Verenigde Naties donderdag in Brussel aandacht voor vragen: de rekrutering van kindsoldaten, het vermoorden en verminken van kinderen, verkrachting en anderen vormen van seksueel geweld, ontvoering van kinderen, aanvallen op scholen en ziekenhuizen en het ontzeggen van humanitaire hulp.